El PSC fa balanç i treu pit de la feina feta des del tripartit

Els socialistes asseguren que han aconseguit efectuar uns "girs irreversibles" en el canvi de rumb de Sant Cugat

Imatge de l'esmorzar relacional del PSC amb la premsa
Imatge de l'esmorzar relacional del PSC amb la premsa | Cedida
04 d'abril del 2023
Actualitzat a les 14:30h

"Sant Cugat és un transatlàntic i canviar el rumb costa, però en els últims quatre anys, hem aconseguit efectuar un viratge ja irreversible en polítiques progressistes". Sota aquesta premissa, el PSC, en un acte relacional amb la premsa, s'ha mostrat "satisfet" amb l'acord de govern i el treball realitzat des del tripartit -compartit amb ERC i la CUP-. Tant és així, com ha recordat l'alcaldable Pere Soler, que els quatre regidors socialistes tornaran a repetir les primeres posicions de la llista electoral de cara a les eleccions municipals de maig del 2023.

Un mandat, destaquen, que ha estat marcat per "moments molt difícils" com ara el temporal Glòria, la pandèmia de la Covid-19 i l'impacte de la nova crisi energètica derivada de la guerra a Ucraïna. "Allà on hem tingut responsabilitat de govern hem donat el millor de nosaltres i hem assolit amb escreix els objectius plantejats", ha reivindicat Soler abans de donar pas a un extens balanç de cadascuna de les àrees socialistes.

Pressupostos i relacions supramunicipals


Pel que fa a l'àrea de Presidència, Soler ha tret pit d'haver recuperat les "relacions fructíferes" amb l'Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB), la Diputació de Barcelona, la Generalitat i els diversos ministeris del govern espanyol permetent "desencallar" projectes i rebre més de 60 milions d'euros en subvencions per invertir a la ciutat. 

Sobre Economia i Hisenda, Soler, malgrat reconèixer que per "circumstàncies" no han pogut presentar cap dels pressupostos en temps i forma, ha destacat que sí que han pogut reforçar àrees infradotades econòmicament i posar al dia contractacions per prop de 100 milions d'euros. A banda, també ha destacat l'eliminació de l'IGEPESI, la posada en marxa del SDA i les passes endavant per la creació d'una nova empresa pública de cara a la internalització de serveis. 
 

Economia social i solidària


"L'empresa i el comerç també són patrimoni de la nostra ciutat i, per això, teníem clar que el desenvolupament social havia d'anar de la mà del teixit econòmic"; ha apuntat Elena Vila mentre feia balanç de la seva àrea de Promoció Econòmica. Una regidoria on, ben aviat, assegura, van autoimposar-se l'objectiu d'establir un marc de consens amb el sector per revitalitzar-lo, difondre'l i dignificar-lo per generar ocupació de qualitat des d'una mirada social i solidària i amb projecció internacional.

Així doncs, Vila ha incidit en el Pla de Reactivació Econòmica amb el repartiment de més d'1,3 milions d'euros en ajudes directes, les campanyes per ajudar als col·lectius més vulnerables i la tasca feta en assessorament personalitzat en el Servei d'Ocupació Municipal (SOM) permetent presumir de les dades d'atur més baixes de la història
 

Mobilitat més sostenible i verda

En l'àmbit de Mobilitat, José Gallardo ha destacat l'impuls fet per fomentar una mobilitat més sostenible (Zona de Baixes Emissions, Anella Verda i impuls de carrils-bici). Sobre Manteniment Urbà, ha volgut valorar la potenciació dels espais verds i segurs amb una nova gestió sostenible -eliminant els productes químics i adaptant-se als cicles de la natura- per aconseguir conscienciar sobre els beneficis d'avançar cap a una ciutat més saludable. 

D'altra banda, també ha destacat la implementació del Pla d'Asfaltat, l'arranjament de vies; l'aprovació del nou contracte de voluminosos; i l'ampliació i millora de l'enllumenat públic amb llums LED com a aposta per fomentar les energies renovables. Sobre la tasca de la Brigada Municipal, que compta amb una flota de vehicles renovada, ha reivindicat que ha estat realitzant més de 350 accions anuals. 
 

L'educació, pedra angular


La regidora d'Educació, Pilar Gorina, ha destacat que la seva primera missió va ser reforçar els recursos humans als centres educatius municipals i impulsar un gran ventall de mesures per "arribar a tot allò on el Departament no arribava" durant el transcurs de la pandèmia. 

A banda, també ha reivindicat la posada en marxa de l'Institut-Escola Catalunya; el reforç pel manteniment diari de les escoles; la superació d'entrebancs i adequació dels mòduls per La Mirada; i l'impuls del nou hub d'FP Sant Cugat. Tanmateix, ha posat en relleu la feina feta a favor de l'equitat educativa i la coeducació; mentre es combatia la segregació escolar amb la implementació d'una nova zonificació, la bretxa digital i l'abandonament escolar. 

Pel que fa a l'àrea de Memòria Històrica, Gorina ha destacat les investigacions per "reparar i reconèixer" els deportats santcugatencs als camps nazis (i instal·lació de les stolpersteine) i de l'exalcalde republicà Roc Codó.

Espines clavades 


Pel que fa al pròxim mandat, com a projectes que deixen com a deures pendents en les seves respectives àrees, destaquen: la creació d'un nou Centre d'Emprenedoria i una finestreta única empresarial (Vila); la construcció d'una escola d'Educació Especial i el desdoblament d'una escola bressol (Gorina); l'actualització de la xarxa d'autobús públic i una aposta més important per l'arranjament de voreres (Gallardo); i la creació d'una gran estació central d'autobusos intermodal, d'un estadi de congressos polivalent per acollir grans esdeveniments amb més de 10.000 assistents, i acabar de teixir un nou acord competencial i econòmic amb Valldoreix per clarificar les necessitats i competències de l'EMD (Soler).