Es consolida l'oferta d'escola bressol pública a Sant Cugat

Les preinscripcions es faran del 10 al 21 de maig

La regidora d'Educació de Sant Cugat, Pilar Gornia.
La regidora d'Educació de Sant Cugat, Pilar Gornia. | Anna Mira
27 d'abril del 2021
Després de les preinscripcions per l'escolarització obligatòria, el pròxim 10 de maig arrenquen les de les escoles bressol. En una roda de premsa aquest dilluns, la regidora d'Educació, Pilar Gorina, s'ha mostrat optimista en les preinscripcions de les famílies santcugatenques a les escoles bressol públiques. "Ens creiem i molt que l’etapa 0-3 ha de ser tractada amb la qualitat equivalent a la resta i que en la majoria de casos pot suposar una major equitat educativa", ha expressat Gorina. 

És per això que l'Ajuntament ha decidit consolidar els dos nous grups que s’han obert aquest curs a les escoles bressol: un grup de nadons (El Niu) i un grup de mitjans (La Mimosa). "Han tingut una molt bona acollida entre les famílies i, feta una valoració positiva, els consolidem definitivament. Són un total de 23 places que es tornaran a ofertar per al curs vinent”, ha expressat Gorina. 
 
Així doncs fins al 21 de maig les famílies de Sant Cugat podran optar a una de les 261 places que s'oferten per al curs 2021-22 s’ofereixen 261 places -56 de les quals estan reservades per infants amb Necessitats Educatives Especials (NEE)- en les vuit escoles bressol municipals.

El procés de preinscripció s’emmarca enguany en la campanya comunicativa A Sant Cugat fem una gran escola que l’Ajuntament ha engegat per posar en relleu la gran qualitat de tota la xarxa de centres educatius de la ciutat. 

Sense afectacions per la Covid-19

Gorina ha fet una valoració molt positiva pel que fa a l'afectació de la pandèmia a les escoles bressol en el curs vigent. Des de Nadal que no s'ha confinat cap grup i en el primer trimestre van ser sis els que van haver de fer quarantena. No obstant això, ha destacat que cap d'aquests va ser per un cas originat al grup si no per familiars o tutors dels menors. 

Al web municipal i al canal YouTube de l’Ajuntament s’han publicat els vídeos de les portes obertes de les Escoles Bressol Municipals. A més a més, el proper dia 28 d’abril a les 16h al canal YouTube de l’Ajuntament s’oferirà una sessió informativa del procés de preinscripció.

Tota la tramitació es farà de manera telemàtica. Com és habitual, l’Ajuntament ofereix un conjunt de bonificacions a les quotes d’escolaritat: per a famílies nombroses, monoparentals, amb bessons i amb germans a la mateixa escola. A més, s’aplica un conjunt de bonificacions segons el tram d’ingressos de les famílies (tarifació social). 

Aposta per la pública a l'etapa obligatòria

Durant la roda de premsa també s'han revelat les dades de les preinscripcions a les etapes d'educació obligatòria. La tendència per apostar per una escola o institut públic es consolida a la ciutat. En concret, a P3 hi ha un 60% de famílies que opten per una escola pública davant del 40% que decideixen portar els seus fills a la concertada. 

Eguany s'han preinscrit 873 infants a P3 que representen un 87,92% del total. Una xifra que s'equipara als anys anteriors i que només va ser superada l'any passat quan la pandèmia va fer créixer el nombre de les famílies que van inscriure els fills a Sant Cugat. 

La tendència es repeteix a primer d'ESO quan el 85% de l'alumnat es decideix per un institut públic davant dels concertats. Els alumnes preinscrits al primer curs de l'educació secundària és de 599 alumnes, una mica menys que l'any anterior però no es comptabilitzen els de l'Escola Catalunya que passen de manera automàtica. 

Les zones escolars canviaran el curs 2022-2023

Un dels canvis que l'equip de govern comença a treballar pel curs 2022-2023 és la modificació de les zones escolars per unes de "més equilibrades", ha avançat Gorina. Així, en lloc de la divisió actual: A centre, B barris, el govern aposta per "una redistribució equilibrada, lògica i pedagògica". 

"Pensem que és el moment de replantejar-nos les zones educatives de cara al curs que ve i les zones d’adscripció de les escoles, perquè en algun lloc està una mica descompensat". Gorina ha posat l'exemple de l'IES Leonardo da Vinci: "no ens agrada que sigui de tothom, sembla que no sigui de ningú; segurament té més importància que sigui del barri". 

Així doncs, segons l'actual govern podria ser que de cara a les preinscripcions de l'any vinent cada centre de primària tingui un centre de secundària adscrit a la seva zona per "tenir una continuïtat més natural", com passa amb l'Institut-Escola Catalunya.