Junts i ERC treuen pit de la feina feta: expectatives del mandat

El govern de Sant Cugat assumeix amb optimisme el complex llegat financer i es conjura a escapar de la tutela de la Generalitat abans del 2025

Imatge de la trobada amb els mitjans de comunicació 2024 al Teatre-Auditori
Imatge de la trobada amb els mitjans de comunicació 2024 al Teatre-Auditori | Aj. de Sant Cugat
15 de gener de 2024, 14:24
Actualitzat: 14:25h
Amb motiu del 30è aniversari del Teatre-Auditori, el nou govern de Sant Cugat (Junts-ERC) ha aprofitat l'escenari principal de l'equipament per celebrar la trobada anual amb els mitjans de comunicació i treure pit dels primers set mesos del mandat. Una cita, encapçalada per l'alcalde Josep Maria Vallès i el tinent d'alcaldia Bernat Picornell, on, a banda de manifestar que mantenen una "molt bona relació", també s'han exposat les principals línies d'acció que s'aniran desenvolupant fins al 2027.

"Aquest govern es va configurar amb la voluntat de solucionar els problemes de la ciutadania", ha encetat el batlle reivindicant la necessitat de millorar la gestió i els serveis del municipi. Una tasca que, des de l'inici, s'ha vist compromesa per la "complexa situació econòmica" que afronta l'Ajuntament amb un dèficit multimilionari. "Serà un any complicat que ens ha de servir per preparar els projectes dels següents", ha afegit Picornell apel·lant a ser "útils" per millorar la qualitat de vida del veïnat.

Així, entre d'altres, s'ha presumit de la feina feta per aprovar uns nous pressupostos de "contenció" dins el termini i en la forma escaient per poder començar a revertir la situació financera mentre s'apostava per blindar la despesa social i les subvencions a les entitats. Així, el tinent d'alcaldia d'Economia i Hisenda, Carles Brugarolas, ha avançat que l'objectiu és sortir de la tutela de la Generalitat i abandonar el pla de sanejament en menys d'un any per alliberar la capacitat inversora del consistori. Unes retallades que afectaran -tal com ja va passar per Nadal- la celebració plena de les festivitats del municipi com el Carnaval o la Festa Major.

Tanmateix, sí que s'ha volgut posar en valor la recent aprovació de la licitació pelnou servei de neteja i recollida de residus; l'increment d'una quinzena d'agents a la plantilla de la Policia Local; l'agilització de les llicències urbanístiques per reduir el tap i atorgar-les en menys de dos mesos; i l'encàrrec d'un nou Pla de Mobilitat per abordar l'ordenació del centre i dels accessos de la ciutat de la mà d'un comitè d'experts; incloent-hi aspectes com la millora del transport públic o la pacificació de Quatre Cantons.
 

Futurs equipaments i habitatges

Pel que fa a futurs equipaments, destaca la reactivació del projecte per a una nova biblioteca central al Parc de Ramon Barnils (10 milions d'euros); la inauguració del teatre de la Unió Santcugatenca; el complex aquàtic de Mira-sol; i la nova centralitat esportiva que es vol aixecar a l'entorn del ZEM de la Guinardera per acollir diversos equipaments reclamats per les entitats locals. Els usos de Torre Negra, els terrenys de les carpes Drinkking i de l'antic camp de golf de Can Sant Joan encara estan per definir. I de La Mirada, cap altra novetat més enllà de l'anunci de divendres amb l'inici d'estudi de dues ubicacions alternatives relegant l'emplaçament del bosc a "l'última de les opcions".

En relació amb la crisi habitacional, s'ha recordat que en poques setmanes s'aplicarà la nova llei de regulació de lloguer com a zona de mercat tensionat i que també es presentarà un full de ruta on s'explicaran les línies mestres de treball de cara als pròxims anys -d'acord amb el Pla d'Habitatge Assequible 2030- i avançat els detalls respecte a la construcció de prop de 300 habitatges fins a finals del mandat. En tot cas, s'ha remarcat que es continuarà treballant amb diverses fórmules per arribar al compromís d'assolir el 10% públic del parc d'habitatge total.