Nova enganxada entre el govern i l'oposició per la polèmica liquidació del pressupost

Totes les parts s'han retret la gestió econòmica -uns per l'escenari actual i els altres pel llegat convergent- a força d'haver-se embenat els ulls i fer "patades endavant"

Imatge del ple ordinari de febrer a la nova sala de plens
Imatge del ple ordinari de febrer a la nova sala de plens | Aj. de Sant Cugat
20 de març del 2023
Actualitzat a les 21:24h
El tripartit (ERC+PSC+CUP) i els partits de l'oposició s'han tornat a enganxar al ple de març. I aquesta vegada, la disputa s'ha originat arran de les diverses lectures que es desprenen de laliquidació pressupostària de l'exercici del 2022 que deixa l'Ajuntament en una delicada situació econòmica amb un dèficit de 3,6 milions d'euros i més despeses ordinàries que ingressos.

Durant el debat polític per la dació de compte, totes les parts s'han retret la gestió econòmica -uns per l'escenari actual i els altres pel llegat convergent- a força d'haver-se embenat els ulls i fer "patades endavant". 

En el discurs d'inici, el responsable de l'àrea d'Economia i Hisenda, Pere Soler, ha reconegut que s'ha estat treballant amb un pla de sanejament i d'estalvi -amb una "contenció" de 7,7 milions d'euros entre tots els departaments del consistori- per "reequilibrar" els comptes anuals i recuperar resultats positius. Una situació que, malgrat tot, el socialista defensa "no tindrà cap conseqüència ni impacte directe" en la salut financera de l'Ajuntament. "Cap servei municipal es veurà afectat", ha remarcat Soler.

Unes explicacions que des de Junts han qualificat d'"inadmissibles". "Fa anys que ho anàvem advertint i ara tenim un forat econòmic de 6,7 milions d'euros al pressupost", ha recriminat el regidor Carles Brugaroles davant la "paràlisi i mala previsió fiscal" de l'executiu mentre recorda que mai s'hauria de destinar ingressos extraordinaris a pagar despeses ordinàries. Per aquest motiu, ha carregat contra la manca de transparència de l'executiu que no s'atreveix, diu, a detallar quines han estat les retallades -"no contencions"- que han experimentat i experimentaran aquest any cada àrea de la Casa de la Vila. 

En qualsevol cas, Brugaroles ha apuntat que, malgrat tot, no es preveu que el pla de sanejament anunciat pel tripartit sigui massa dur. "Ens en sortirem si fem les coses amb rigor i sentit comú per garantir la solvència financera de l'Ajuntament", ha vindicat abans d'exposar que aquest consistori no havia registrat cap mena de dèficit en els darrers 40 anys.

Per la seva banda, el regidor de Cs, Sergio Blázquez, ha carregat contra la gestió econòmica del tripartit que, malgrat tot, considera que "no és catastròfica ni irreversible". "Lamentem que, amb explicacions difuses, no s'hagi concretat més com s'està treballant per quadrar els ingressos i despeses", ha apuntat el taronja, considerant que les mesures serien massa "impopulars" per especificar-les a dos mesos de les eleccions municipals. 

En definitiva, els liberals han carregat contra la manca de presa de decisions que, el pròxim govern sorgit a les urnes, haurà d'entomar ofegant la ciutadania a taxes i impostos. A banda, Cs ha incidit en desmantellar Promusa com a òrgan que esdevé un "llast i no serveix al seu propòsit". 
 

"Sou uns corruptes"


En el torn de rèplica, Soler ha carregat contra el discurs "alarmista" de Junts. "Vostès tracten la ciutadania d'ignorants i els espanta", ha esbitzat fent un repàs a l'"herència convergent" del municipi. "Un model de ciutat que expulsa a la gent que vol emancipar-se, especialment als joves; que no va preveure el creixement demogràfic de la ciutat; que va deixar morir la xarxa de transport públic; i que va arrossegar el nom de Sant Cugat pels jutjats", ha sentenciat el socialista. 

Una resposta que Brugaroles ha desatès per no tenir res a veure amb la temàtica en debat i haver estat redactada abans del ple. "L'actual desequilibri econòmic era previsible i de calaix", ha apuntat mentre ha retret la "paràlisi" i "desatenció" del tripartit que només ha apostat per congelar, al seu parer erròniament, les ordenances fiscals. "Però ara vostè tornarà a no contestar-me i dirà que som uns corruptes...".

"És que ho sou", ha verbalitzat Soler amb el micròfon tancat. Una declaració que ha enfurismat la bancada de Junts exigint que ho retirés. Soler ha matisat que la seva afirmació no anava dirigida a ningú en clau particular, sinó al seu llegat com a hereus de Convergència i Unió.