09
de juliol
de
2021, 13:40
Actualitzat:
17:40h
Obliguen l'Ajuntament de Sant Cugat a adoptar mesures per aturar els sorolls d'un bar de la plaça Augusta. El Jutjat Contenciós Administratiu número 3 de Barcelona ha condemnat l'administració local per no haver resolt les queixes veïnals que s'han allargat els últims vuit anys sobre els problemes derivats del local "El Dehesa".
El magistrat considera que l'actuació municipal ha estat "clarament insuficient". Segons la investigació del tribunal, els nivells de soroll provinents de la terrassa i dels clients són "inadmissibles". Tot i donar la raó al contenciós administratiu presentat pels veïns, per altra banda es desestima les indemnitzacions de 2.000 euros que demanava cada afectat de l'immoble perquè no ha resultat acreditat l'existència d'un dany real "greu i sostingut en el temps" que influeixi negativament en la seva salut.
A partir de la sentència a la qual ha tingut accés l'ACN, el jutge apunta que els veïns atribueixen els sorolls als clients però també al propietari. "Els primers esvaloten constantment a plaça, intimiden els veïns que demanen respecte i utilitzen els portals com a urinari i lloc per consumir drogues", assenyala a la sentència, mentre afirma que el propietari del local utilitza la terrassa de forma il·legal.
"Nivells de soroll molt greus"
El jutge acredita els estudis del veïnat que on queda palès que "s'incompleix clarament la normativa" perquè superen l'ordenança municipal de sorolls i vibracions. Segons aquests informes, els límits permesos de les 21 a les 23 h se superen en més de 6 decibels, "un increment molt considerat i greu". A partir de les 23 h, els registres són 9 dB per damunt del que permet la normativa.
En aquest afer, l'Ajuntament negava haver estat inactiu ni que s'estiguessin vulnerant drets fonamentals del veïnal. El consistori va assegurar que no té competències per sancionar els locals, sinó que això ho hauria de fer el Departament d'Interior. No obstant això, el jutge sosté que els sorolls impedeixen el descans nocturn i vulneren el dret a inviolabilitat del domicili i n'atribueix responsabilitat a l'administració local.
El tribunal admet que la Policia Local ha corroborat la situació, però que no ha obert cap expedient sancionador relacionat amb aquests fets. El jutge considera que l'Ajuntament sí que té competències per comprovar el compliment de l'horari d'activitat i la dispersió dels clients un cop tanca el local. "La vigilància policial no ha estat efectiva per dispersar els molestos i s'haurien d'utilitzar mitjans més contundents", assevera.
"Si davant les nombroses queixes dels veïns, el problema no s'ha solucionat, aquesta ineficàcia de l'administració s'ha d'equiparar a una inactivitat de l'Ajuntament", afirma instant-lo a adoptar les mesures que siguin necessàries perquè cessin les molèsties.