La tinenta d’alcaldia de Drets Socials i Igualtat, Núria Gibert, ha expressat que el document "és un punt d'arribada després de molt treball compartit" i ha afegit que "partim d'una premisa molt senzilla: una ciutat segura i democràtica". El document també ha comptat amb la participació de l’Observatori Noctàmbul@s, que s’han encarregat de l’assessorament tècnic per a la redacció del Protocol.
Així el protocol, que incorpora la mirada LGTBI s’articula a través de tres grans accions: d'una banda identificar les principals violències sexuals en espais i entorns festius a Sant Cugat per reduir-les. De l'altra, definir accions d’intervenció comunitàries per reduir les violències sexuals als espais festius segons eixos de prevenció, detecció, actuació/atenció i reparació/recuperació. I finalment, promoure el treball tranversal i coordinat entre els diferents agents i actors que interactuen i intervenen als espais festius de la ciutat.
Cal tenir en compte que, segons l'Enquesta de Violència Masclista de Catalunya (Departament d’Interior, 2016), els espais d’oci i els espais públics son els llocs on més es pateixen violències envers les dones (20,9% i 18,3% respectivament) per part de no-parelles. La Macroenquesta Estatal de Violència envers la dona (Delegación de Gobierno contra la Violencia de Género, 2019) també identifica clarament aquests espais on es produeixen violències sexuals.
On i quan s'aplicarà?
Pel que fa a la implantació del Protocol, s’han establert una desena d’accions concretes en festes que es desenvolupin a Sant Cugat. Entre aquestes, destaca presència d’un punt lila en aquests espais (atenció in situ, recull de dades...), la formació a les persones referents de l’activitat, fomentar el disseny dels espais i la programació fets amb perspectiva de gènere o implantar requisits de contractació a artistes i empreses de seguretat privada.
A més a més, s’han establert uns circuits clars d’actuació i coordinació en cas de produir-se una agressió sexual durant les festes. Així mateix, també es crearà un grup de treball, coordinació, seguiment i avaluació sobre el Protocol. Està previst que pròximamemnt el protocol s'aprovi al ple municipal per tal que es pugui començar a implantar a la ciutat.
Aquestes són la quinzena d’entitats que han format part de la comissió participativa: Adventícies, ASC Nostre Club, La Ciranda, Comissió Feminista de La Floresta, Comissió de Gènere de l’Escola Ciutat d’Alba, El Cugatenc, DesPlaça Jove, Dissidència sònica, Escola de Música Tradicional, Castellers de Sant Cugat, Gilgal Solidari, Hora Bruixa, Noestasola, Sotasons, Unió Ciclista Sant Cugat. A més a més, el protocol també s’ha elaborat a partir de la feina feta que han dut a terme col·lectius feministes vinculats a espais autogestionats (Protocols d'abordatge de les violències sexuals als espais festius).
Protocol contra les violències masclistes by naciodigital on Scribd