La creació de les paelles antiadherents va ser tota una revolució en el món de la cuina. La promesa que oferia era senzilla: aconseguir que els aliments no s'enganxessin al seu fons. Malgrat això, recentment s'ha descobert que poden suposar un risc per a la salut si no s'utilitzen com toca.
I és que el secret d'aquesta mena d'estris és que estan fets de tefló, un material que pot acabar provocant la coneguda com a grip del tefló, que en cas d'agafar-la ens pot deixar malalts durant força temps. Ho saben bé les prop de 300 persones que l'any passat, el 2023, la van contraure als Estats Units. Ara, l'alarma per la malaltia va en augment i és que els casos registrats s'han multiplicat per 20.
Així et pots contagiar
També anomenada febre dels polímers, és una malaltia encara bastant desconeguda que s'agafa en inhalar vapors tòxics que emeten aquestes paelles quan se sobreescalfen en foc viu o a la vitroceràmica. No obstant això, no només són aquests estris els que ens ho poden passar, també qualsevol altre utensili que estigui recobert de politetrafluoretilè (PTFE), conegut popularment com a simplement tefló.
El moment en què el tefló comença a ser perillós és quan se superen els 260 graus, instant en què comencen a emanar els gasos tòxics. Precisament per això, és cabdal no sobreescalfar les paelles per sobre d'aquesta temperatura. A més a més, també és important no posar-les en un rentaplats o forn, obrir les finestres quan cuinem o no ratllar-ne la superfície amb instruments de metall.
Quins són els símptomes?
Els símptomes són semblants als d'una grip. És a dir, en cas de contagi, notaràs que tens febre, mal de cap, malestar i fins i tot pots arribar a experimentar problemes respiratoris. L'única diferència amb, per exemple, una grip comuna és que en aquest cas les toxines s'acumulen a l'organisme.