Què amaga la frontera més estranya del món?

Situada al sud d'Àfrica és una franja de 450 quilòmetres que es va originar per una història relacionada amb el colonialisme en què alemanys i anglesos en són protagonistes

Imatge d'una frontera
Imatge d'una frontera | Flickr
Redacció
21 de desembre de 2024, 16:31

Hi ha una zona d'Àfrica que és de les menys visitades, però a la vegada disposa d'una geografia tan particular que genera curiositat. Aquest territori es troba a Namíbia i es tracta de la franja de Caprivi, un sortint estret que s'estira cap a l'est de la regió uns 450 quilòmetres. Però per què es va crear aquesta frontera, considerada una de les més estranyes del món?

La franja de Caprivi té el seu origen en les disputes colonials de les potències europees. Alemanya tenia en el seu poder diversos països d'Àfrica, però per anar de Namíbia fins a Àfrica oriental alemanya, els seus vaixells havien de donar la volta a tot el continent. Així doncs, van pensar que la millor opció era passar pel riu Zambezi per escurçar la durada del trajecte. No obstant això, era una zona de domini britànic i, per tant, van haver de negociar un acord. En aquest moment, cap al 1890, va ser quan les dues potències van firmar un tractat d'intercanvi territorial en què Anglaterra aconseguia l'illa de Zanzíbar i Alemanya obtenia l'accés al riu. 

Però la potència alemanya desconeixia una informació molt valuosa. Així doncs, resulta que el riu Zambezi era innavegable, ja que està bloquejat per les cascades Victòria, un dels salts d'aigua més espectaculars del món, que impedeix el pas d'embarcacions. En aquest sentit, clarament Alemanya va sortir perdent perquè no va aconseguir el seu objectiu i a la vegada va perdre altres zones del continent. Tot i això, almenys va poder adherir un territori més a Namíbia, que continua formant part del país fins avui en dia.

Una frontera atípica, però que amaga una història que val la pena conèixer. La densitat de població és de 16.000 habitants i la franja disposa d'espais atractius i únics, fins al punt que alguns d'ells han estat declarats reserves naturals. Entre els seus punts més turístics destaquen les cascades Popa Falls o la reserva de Mahango. Aquesta última és un petit parc de 25.000 hectàrees en què pots veure diversos animals: baobabs, elefants, hipopòtams, antílops, zebres, girafes, cocodrils o tota mena d'aus.