De la mà d'un adult i trobades breus: la proposta del Govern per desconfinar els nens

Quim Torra presentarà la proposta -que ha de ser avalada pel govern espanyol- en la reunió amb Sánchez i els presidents autonòmics de diumenge

La sortida dels menors es farà per franges d'edat, i els menors de 16 anys hauran d'anar acompanyats
La sortida dels menors es farà per franges d'edat, i els menors de 16 anys hauran d'anar acompanyats | Eduardo Parra/Europa Press
18 d'abril del 2020
Actualitzat a les 20:09h
El Govern ha anunciat avui que el comitè tècnic del Procicat (Pla Territorial de Protecció Civil de Catalunya) ha aprovat avui la proposta de la Generalitat de permetre la sortida controlada dels nens al carrer. Els consellers de la Presidència, Meritxell Budó, de Salut, Alba Vergés, i d'Interior, Miquel Buch, n'han donat alguns detalls en la compatreixença del Govern d'aquesta tarda per informar del coronavirus.

Podran sortir els infants i adolescents fins als 18 anys. Fins als 16 anys, hauran de fer-ho acompanyats d'un adult. Es podran utilitzar els jardins públics i es recomana utilitzar fer servir les escales i no els ascensors en els diferents desplaçaments que es facin. No es podrà anar a espais infantils de joc ni consumir begudes ni menjar, ni agafar el cotxe. No es permetran trobades organitzades amb amics, però sí trobades casuals que es puguin produir, sempre d'una durada no superior a deu minuts i una distància prudencial de dos metres. Els nens sortirien per fer passejos breus dins d'unes franges horàries. I sempre protegits amb màscares o altre tipus de barreres. 

La consellera Vergés ha assegurat que la sortida del confinament ha de ser gradual i subordinada a la regressió de la pandèmia. Ha afirmat que confien que a partir de finals de la setmana vinent es pugui concretar aquesta sortida dels infants i adolescents. Els consellers han insistit en la idea que una sortida de nens i adolescents és del tot compatible amb l'estat d'alarma. 

El conseller d'Interior ha reblat que es tracta de buscar un equilibri entre la posició de preservar el confinament amb la necessitat de fer-ho compatible amb l'altre vessant de la salut que és que els infants puguin tenir contacte amb l'entorn. La consellera Vergés ha subratllat l'especial cura amb què el Govern es planteja aquesta proposta, sempre sotmesa a que passin els dies necessaris un cop superat el pic.

Torra ho durà a la reunió de presidents

El president Quim Torra durà la proposta de desconfinament dels nens a la reunió que mantindrà demà amb Pedro Sánchez i els presidents autonòmics. L'executiu espanyol va recordar recentment que és l'Estat el que ha de tenir la darrera paraula a l'hora de decidir la sortida dels infants. 

Sobre la possibilitat que l'executiu espanyol no aprovés aquest desconfinament dels nens, el conseller Buch ha assegurat que no treballen en aquesta hipòtesi, ja que "respon a una necessitat justificada". 

Els consellers han explicat que el Procicat donarà unes directrius generals, però que els ajuntaments tindrien un marge per adaptar-lo a les circumstàncies de cada lloc. Davant qualsevol dubte, es podrà consultar al Centre d'Emergències de Catalunya (Cecat). 

Sobre el lliurament de mascaretes, la consellera Meritxell Budó ha recordat que la Generalitat ha adquirit 14 milions de mascaretes, suplementària a les compres que ja ha anat fent. Dilluns es començaran a repartir un milió i mig de mascaretes a través de les farmàcies. Hi haurà dies mascaretes per persona i una serà gratuïta. Ha demanat, però, que aquest cop cada persona en demani només una i que ho faci només si la necessita.

Avui, s'han conegut les dades actualitzades sobre afectació del coronavirus. Catalunya acumula en aquests moments 39.943 casos, amb un total de 3.879 morts, el que significa una xifra de 127 morts en les darreres 24 hores. Hi ha 1.627 nous casos i un total de 13.275 persones curades.