El desnonament d'una mare i dos nens d'un pis públic acaba amb tres detinguts i diversos ferits

L'intent d'evitar l'expulsió judicial de la família d'un immoble de la Generalitat ha desembocat en una actuació en què els sindicats d'habitatge denuncien "brutalitat policial" i els Mossos apunten haver rebut llançaments d'ous i pintura

Dos antiavalots dels Mossos enduent-se una dona en un desnonament
Dos antiavalots dels Mossos enduent-se una dona en un desnonament | Arxiu
26 de novembre de 2024, 17:48
Actualitzat: 27 de novembre, 0:42h

El desnonament d'una família vulnerable s'ha tornat a convertir en l'escenari d'una intervenció policial d'antiavalots dels Mossos d'Esquadra i ha acabat amb tres detinguts -acusats d'atemptat a l'autoritat- i diversos ferits. En aquesta ocasió, els fets han tingut lloc al carrer de l'Arc de Sant Cristòfol, al barri de Santa Caterina de Barcelona. L'origen de tot plegat ha estat l'intent d'una mare i dos fills -de 3 i 5 anys- de quedar-se al pis on vivien ocupant des de feia dos anys. L'immoble és titularitat de la Generalitat, detallen des del Sindicat d'Habitatge Socialista de Catalunya. Així, la petició de l'administració pública i la sentència d'un jutjat ha portat la família a trobar-se una ordre de desnonament, mentre que un grup de veïns i militants pel dret a l'habitatge ho han intentat aturar posant-hi el cos. 

L'estira-i-arronsa entre les parts concentrades al carrer, però, s'ha anat enverinant. En diverses imatges publicades per seccions locals del Sindicat d'Habitatge Socialista de Catalunya a les xarxes socials -algunes enregistrades per betevé- es veuen primer forcejaments entre activistes i policia, i després cops de porra dels antiavalots cap als concentrats que intentaven evitar el desnonament de la mare i els dos fills. "Els agents han carregat brutalment", han denunciat en un comunicat els col·lectius pel dret a l'habitatge. Fonts dels Mossos d'Esquadra apunten a aquest diari que els antiavalots s'havien trobat "resistència activa", "col·locació de tanques" i "constants llançaments d'ous i pintura"

Els implicats en l'intent d'aturar l'expulsió de la família relaten que hi ha hagut "diversos ferits" a partir de les càrregues policials, entre els quals treballadores de l'Ajuntament de Barcelona que estaven desplegades com a servei de mediació. De moment, fonts municipals confirmen la presència de professionals del Servei de Prevenció, Intervenció i Mediació en Habitatges Públics (SPIMH) i apunten que no han pogut pujar al pis amb la comitiva judicial, com sí que es fa en altres casos de mediació. Tanmateix, no es tenen dades sobre les possibles ferides o les conseqüències que se'n derivin de la intervenció policial pel que fa a aquestes treballadores.

Igualment, el Sindicat d'Habitatge Socialista de Catalunya es refereix a dues persones ateses per una ambulància del Sistema d'Emergències Mèdiques (SEM), una de les quals ha hagut de ser traslladada a l'hospital. Fonts dels Mossos puntualitzen que una d'aquestes dones ateses havia presentat "resistència activa" i que ha necessitat l'atenció mèdica a posteriori. 

Sense més concrecions, des de la policia catalana es remarca que els arrestats ho han estat per haver atemptat contra els agents de l'autoritat. En solidaritat amb els detinguts, els col·lectius prel dret a l'habitatge implicats en el seguiment del cas han convocat una protesta davant la comissaria de les Corts dels Mossos aquesta tarda per protestar.

Assenyalament al PSC i aparició d'una alternativa "temporal"

De fons, però, en clau política, el sindicat assenyala al PSC. "Denunciem la hipocresia del Govern de Salvador Illa. La policia d'habitatge més immediata del PSC és el desnonament de famílies vulnerables", ha expressat la portaveu de l'entitat, Marina Parés. En aquest cas concret, la Generalitat s'hauria negat a "regularitzar la situació de persones en situació d'ocupació i informe de vulnerabilitat", una realitat que la llei catalana sí que demana als grans tenidors privats en alguns casos. Amb els habitatges públics, però, que es regeixen per normes més estrictes d'adjudicació, l'administració té més marge per desnonar en el cas que li ocupin un pis.

Mentre els col·lectius socials del Raval i el Casc Antic asseguren que no s'havia ofert fins ara cap alternativa digna a la família, la consellera de Territori, Habitatge i Transició Ecològica, Sílvia Paneque, ha defensat al Parlament -durant una resposta als comuns- que s'ha acabat proposant "un habitatge de transició" a la mare i als dos fills. Des de l'Ajuntament es limiten a apuntar que s'ha ofert un "allotjament temporal". Tot plegat sense concretar si es tracta d'un pis o d'una pensió, un sistema que descontenta famílies i que ja fa temps que està al límit. Aquest any es va arribar a tenir 3.000 famílies vivint en hostals per haver quedat expulsades de casa, el triple que cinc anys enrere. Sigui com sigui, el Sindicat d'Habitatge Socialista de Catalunya insisteix que no té constància d'aquesta oferta d'alternativa habitacional a la família.