Que els preus hagin pujat un 45% en una dècada, que prop del 60% de l’oferta sigui de temporada o que hi hagi 100.000 pisos buits. Són algunes de les consignes amb què, aquest dissabte a la tarda, desenes de milers de persones han omplert els carrers de Barcelona per protestar contra la crisi d’habitatge. Convocada pel Sindicat de Llogateres, i amb 4.000 entitats adherides, la marxa ha aplegat 170.000 persones segons els organitzadors i 22.000 segons la Guàrdia Urbana. L'objectiu és forçar una negociació per fer baixar els preus amb l'amenaça de la vaga de lloguers si no arriben les mesures.
"Ha desbordat les nostres expectatives", ha assegurat la portaveu del Sindicat de Llogateres, Carme Arcarazo. La marxa ha començat a les 17.00 h a plaça Universitat. Des d’allà, els manifestants, repartits en 30 capçaleres recorren la Gran Via, primer travessant els carrers de Calàbria i Consell de Cent i en direcció al carrer Tarragona per arribar a la plaça dels Països Catalans, on fa pocs minuts hi ha arribat la capçaleral, que a porten els sindicats d'habitatge de tot Catalunya.
Durant la marxa el Sindicat de Llogateres també ha fet una aturada a la Casa Orsola, edifici convertit en "un símbol de resistència contra l'especulació immobiliària". "Ens deien que havíem de marxar, no hi havia res a fer. Sabeu què? Aquest novembre fa tres anys que als veïns i veïnes els diuen que han de marxar i aquí continuen", ha proclamat el portaveu del Sindicat de Llogateres, Enric Aragonès, durant la seva intervenció, en què s'ha desplegat un gran mural de suport.
🔴 #23N en directe | Homenatge als veïns de la Casa Orsola, un dels símbols de la lluita per l'habitatge:
— NacióDigital (@naciodigital) November 23, 2024
🗣️ "Els deien que havien de marxar, que no hi havia res a fer. Aquest novembre fa tres anys d'això i aquí continuen",
📹 @carmerocaseguihttps://t.co/0L1FBMTlhWpic.twitter.com/8ZwQnRmJF7
La riuada de manifestants ha avançat lentament per la gran via i fa bullir la capital catalana amb consignes com "Volem el que és nostre, aigua llum i sostre" "Ni Vox ni Junts ni ERC ni Comuns", “No més promeses ni falses solucions” o "Cap veina fora del barri". De fet, segons els organitzadors, encara hi ha gent parada a la plaça Universitat. "Ha desbordat qualsevol mena d'expectatives", ha apuntat la portaveu del Sindicat de Llogateres, Carme Arcarazo
🔴 #23N en directe | Arriben columnes d’arreu del país a la manifestació dels lloguers
— NacióDigital (@naciodigital) November 23, 2024
✍ i 📹 @carmerocaseguihttps://t.co/o8YKd1KxZdpic.twitter.com/2P1iCc1Zwn
🔴 #23N en directe | «No més promeses ni falses solucions» o "Cap veina fora del barri" són algunes de les consignes a la manifestació per la crisi de lloguers
— NacióDigital (@naciodigital) November 23, 2024
📹 @carmerocaseguihttps://t.co/NkDOGNVdrmpic.twitter.com/gmiPp9g8xy
🔴 #23N en directe | “Lluitarem pel socialisme, sempre junts fins al final”: milers de persones marxen per la Gran Via de Barcelona per reclamar que els lloguers baixin un 50%
— NacióDigital (@naciodigital) November 23, 2024
📹 @carmerocaseguihttps://t.co/NkDOGNUFBOpic.twitter.com/O73g8OG067
Una manifestació "històrica"
Abans de la marxa, la portaveu del Sindicat de Llogateres, Carme Arcarazo, ha assegurat que la manifestació de lloguers d'aquesta tarda marcarà "un punt d'inflexió". "Als rendistes, s’ha acabat que ens robeu la meitat del sou, s’ha acabat que vosaltres cada cop sigueu més rics i nosaltres més pobres", ha dit en una atenció als mitjans prèvia. Arcarazo ha pronosticat que la convocatòria serà "la més gran de la història" a Catalunya en matèria d'habitatge i ha demanat una reacció política: "Ja no hi ha excuses. Ja no hi ha cap garbuix de competències: el partit socialista governa a Barcelona, Catalunya i l'Estat", ha reblat.
El Sindicat de Llogateres, demana una rebaixa de preus del 50%, que els contractes passin a ser indefinits, recuperar els pisos buits i turístics així com prohibir les compres especulatives en zones tensionades. Tot plegat ha de servir, segons els portaveus, per no només congelar el preu de les rendes sinó abaixar-los. Amb el Sindicat d’Habitatge Socialista coincideixen a reclamar-ne la desmercantilització.
I si no els fan cas? Des del Sindicat de Llogateres ja han avisat amb què el pròxim pas és una vaga de lloguers. Apel·len a la vaga que es va fer el 1931 a Barcelona o a d’altres més recents com Nova York o Toronto. El 2020, milers de llogaters ja es van organitzar per deixar de pagar, arran de la pandèmia, un moviment que va forçar el govern espanyol a fer una moratòria pels llogaters socials. A l’espera de saber com s’articularia, la vaga, en cas que fos un moviment organitzat l’embut dels desnonaments, en què Catalunya és líder, podria col·lapsar.
La protesta culmina el seguit de manifestacions que s’han viscut els darrers mesos tant als Països Catalans com arreu de l’Estat. La més multitudinària fou a Madrid, a l’octubre, en què s’hi van concentrar unes 20.000 persones segons la delegació del govern i 150.000 segons els organitzadors. Abans, el clam havia estat a València —unes 10.000 persones segons fonts oficials i 60.000 segons els organitzadors— o Palma, que també va reunir unes 10.000 persones segons la policia espanyola.