​Els consells perquè no t'estafin pel Black Friday

Sense que el client en sigui conscient, algunes ofertes poden ser enganys o poden estar manipulades

Imatge d'arxiu del Black Friday
Imatge d'arxiu del Black Friday | Frederic Esteve
Nació
20 de novembre de 2023, 10:01
Actualitzat: 17:20h
El pròxim 24 de novembre se celebrarà el conegut Black Friday ("divendres negre"). Es tracta d'una jornada de descompte i rebaixes especials, sobretot en productes tecnològics. Però molts establiments i grans superfícies ja han començat la campanya que s'allargarà fins a Reis. Durant més d'un mes es poden trobar productes rebaixats de preu, però també ofertes que, potser, no són tan ofertes.

Per evitar que t'enganyin o perdis diners pensant que te n'estàs estalviant, et donem alguns consells que cal tenir en compte durant aquest Black Friday:
 

Verificar si la rebaixa és real o ve d'un preu inflat

Si tens temps, el que es recomana és estudiar el producte que tens pensat comprar-te, és a dir, observar el preu que té durant les setmanes prèvies a la compra. És important comprovar quin preu té allò que et vols comprar abans no comenci la campanya i d'aquesta manera sabràs segur si durant el Black Friday el producte està rebaixat o no.

Si no has pogut fer el control, no pateixis. A través del portal Verificador de Ofertas pots saber quin preu tenia un producte quan el van posar a la venda. Es tracta d'una de les eines primordials per estalviar-te ensurts durant aquesta campanya de rebaixes.
 

Comparar i verificar preus són passos clau per comprovar si una rebaixa és real. Foto: ACN

 

Comparar preus d'altres comerços

Tal com recomana l'Agència Catalana del Consum, comparar preus en diversos establiments és un dels consells més rellevants a l'hora de comprar durant el Black Friday. També es recomana desconfiar de les ofertes llamineres d'internet, ja que podrien ser enganys o productes falsificats. També hi ha eines i portals que t'ajuden a dur a terme la tasca de comparar. Per exemple, pàgines com Idealo.es o Kelkoo.es t'ajudaran.
 

Posa't un pressupost

Marcar un màxim de diners que et vols gastar pot ser una bona tècnica per no acabar pagant més del que et pensaves. Quan vagis de compres estableix un pressupost tancat i tingues en compte que sempre s'acaba gastant una mica més, per tant, fes que el pressupost sigui a la baixa.
 

Vigilar les compres per internet

Pel que fa a les compres en línia, l'Agència dona diferents consells: buscar l'opinió d'altres usuaris, mirar si la pàgina web és acurada i sense faltes d'ortografia, buscar les dades de contacte i ubicació de l'empresa i comprovar si l'URL que s'està visitant comença per https, ja que es tracta d'un senyal de seguretat.

L'Agència també recorda que totes les compres en línia tenen 14 dies per exercir el dret a desistiment. Això permet que qualsevol usuari pugui retornar lliurement el producte abans de les dues setmanes posteriors a haver-lo comprat. El retorn, a més, es pot fer sense donar explicacions. Es tracta d'un dret que no està garantit a una botiga física, ja que no estan obligats a fer canvis ni devolucions.
 

Les estafes per internet són cada vegada més comunes. Foto: Pixels

 

Ull amb les botigues de fora la Unió Europea

Si compreu a botigues virtuals amb seu fora de la Unió Europea, cal que tingueu present que tots els productes que es compren a webs de fora la UE estan subjectes al pagament de l'IVA i altres drets de duanes. Per tant, abans de comprar un producte d'una botiga virtual d'un país no comunitari, cal assegurar-se si els costos derivats de duanes i impostos estan inclosos o no en el preu final.
 

Evitar ofertes que arriben per correu

Per últim, un dels hàbits més habituals és rebre correus d'ofertes de tota mena a la nostra bústia electrònica. Per evitar enganys i estafes, es recomana no clicar enllaços de botigues virtuals que ens arriben a través de correus electrònics o missatges de text. En aquests casos, el més segur és escriure directament l'adreça en el navegador de l'ordinador o el mòbil i accedir-hi de forma estàndard. D'aquesta manera evitarem accedir per error en dominis i enllaços que poden ser fraudulents i pretenen similar els originals.