Felip VI dona el títol de «reial» a una suposada entitat que promou una «llengua balear» diferent del català

L'"Acadèmi de sa Llengo Baléa" ha rebut l'autorització monàrquica pel canvi de denominació, fet que ha generat estupefacció al Parlament

Felip VI, en un acte a Mallorca
Felip VI, en un acte a Mallorca | Isaac Buj / Europa Press
Redacció
25 d'abril del 2024
Actualitzat a les 22:48h

Felip VI i la Casa Reial han protagonitzat el nou episodi de segregació lingüística a les Illes Balears, més viu que mai per la guerra anticatalanista del govern del PP amb el suport de Vox. La monarquia espanyola ha atorgat el títol de "reial" a una suposada institució filològica que promou una "llengua balear" diferent de la catalana.

Concretament, l'"Acadèmi de sa Llengo Baléa" ha rebut l'autorització monàrquica per portar el mot "reial" al capdavant del nom, que "balearitzaran" com a "Reyal". L'entitat ho ha comunicat aquest dimecres al Parlament, amb dos certificats que confirma el vistiplau de la Casa Reial.

Segons explica el mitjà Última Hora hi ha certa estupefacció als serveis del Parlament i entre els diputats als quals ja se'ls ha transmès aquesta denominació d'una pseudoinstitució que qüestiona que el català sigui la llengua de les Illes Balears, malgrat ser oficial.

Un dels diputats que ha mostrat la seva indignació ha estat Lluís Apesteguia, de Més Mallorca, que ha definit l'entitat com un "grupuscle de la incultura i el negacionisme acadèmic i científic" i ha dit que la concessió de "reial" és un nou episodi "dels borbons fent de borbons".

 

La "Reyal Acadèmi de sa Llengo Baléa" es defineix, amb un escrit en el que consideren "la llengua balear" -un idioma replet de faltes d'ortografia en català-, com una institució que defensa el parlar de carrer i "no fet en un laboratori".