Investigadors catalans troben la cura a la malaltia per fetge gras

Els resultats donaran peu a un assaig clínic a través de la genoteràpia de la farmacèutica estatunidenca Kriya

Universitat Autònoma de Barcelona, UAB
Universitat Autònoma de Barcelona, UAB | Cedida
Redacció
13 de novembre de 2024, 12:15
Actualitzat: 12:49h

Un equip d'investigadors de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i professionals de l'Hospital Universitari Parc Taulí de Sabadell han aconseguit revertir en ratolins l’anomenada malaltia per fetge gras gràcies a un tractament de genoteràpia -inserció de gens en cèl·lules i teixits-.

Els resultats seran ara la base d'un futur assaig clínic de la companyia biofarmacèutica Kriya per al tractament de l'esteatohepatitis associada a disfunció metabòlica (MASH). Aquesta malaltia hepàtica està vinculada a l'obesitat i la diabetis i es calcula que afecta més de 40 milions de persones al món. La investigadora de la UAB Fàtima Bosch ha assegurat que la teràpia pot ser "transformadora" per a pacients amb MASH.

En concret, la teràpia desenvolupada consisteix a manipular genèticament el múscul esquelètic per influir en determinades cèl·lules que permeten revertir "completament i a llarg termini" la fibrosi hepàtica i MASH. Els resultats obtinguts també serviran per determinar que el tractament contraresta l'obesitat, l'excés de greix, la resistència a la insulina de la diabetis tipus 2 i el desenvolupament de tumors al fetge, tant en femelles com en mascles. Per facilitar el pas de la investigació cap a l’aplicació en persones, els professionals han avaluat aquesta teràpia en gossos per estudiar-ne la seguretat i efecte terapèutic en animals grans.

Segons la doctora Fàtima Bosch, líder de la investigació, la genoteràpia "podria suposar un gran avenç en el tractament no només dels pacients amb MASH, sinó també d'altres malalties metabòliques i comorbiditats relacionades". I és que en etapes avançades, MASH s'associa a malalties hepàtiques greus, com ara cirrosi, càncer de fetge i malaltia hepàtica en fase terminal, amb alta mortalitat.

Arxivat a