05
de juliol
de
2023, 07:00
Actualitzat:
7:25h
Rep El Despertador cada matí al teu correu
L'independentisme s'ha enredat les últimes setmanes en un autolesiu debat sobre l'abstenció en les eleccions espanyoles del 23 de juliol que l'unionisme es mira amb esperança. I s'hi ha encallat a partir de les crides continuades d'una part del sobiranisme civil a promoure l'absentisme, així com el vot nul, en els comicis de finals de mes. Al capdavant de la proposta hi havia, juntament amb perfils polítics i mediàtics que han fet fortuna en els anys del procés, la direcció de l'ANC, que havia incentivat el boicot independentista mentre esperava la resposta dels seus socis a la consulta interna. Però els associats de l'Assemblea han tombat, tot i que amb una participació (aquesta sí) ínfima, el plantejament de la cúpula (un 59,7% de vots contraris), una decisió que evitarà que l'entitat es desmarqui obertament d'un consens de mínims de l'independentisme institucional i civil: activar la mobilització per defensar els interessos sobiranistes a Madrid.
ERC, Junts i la CUP esperonen l'electorat des de fa setmanes i Òmnium ja va fer una crida a "omplir massivament les urnes" davant la perspectiva d'un govern del PP, ja sigui amb el suport de Vox o del PSOE. L'aterratge de la dreta i l'extrema dreta als executius del País Valencià i les Balears facilita els argumentaris. També el govern Consell de la República va activar una crida a la participació, encara que part de les seves bases no ho veiessin gens clar i preferissin confrontar amb els partits independentistes a l'espera de poder-ho tornar a fer amb l'Estat. Eleccions a banda, la prioritat de Carles Puigdemont i de la resta d'exiliats de Junts és ara en la batalla judicial, que aquest dimecres tindrà un episodi rellevant a Luxemburg.
La direcció de l'ANC, doncs, s'ha quedat sola en la defensa de l'abstenció i el vot nul, amb l'única col·laboració de xamans mediàtics i del soroll a les xarxes. El resultat de la consulta és una esmena severa a l'equip de Dolors Feliu. La desautorització, satisfaci més o menys els partits que podien veure perillar vots d'independentistes descontents, deslegitima encara més la direcció de l'entitat, ja molt qüestionada internament, i el rol transversal i mobilitzador que havia tingut.
Més enllà de la productivitat dubtosa d'esborrar-se de la batalla -tocaria preguntar-se què hi guanya l'independentisme cedint terreny al bipartidisme espanyol i quina alternativa política alimenta-, la primera reflexió serena que hauria de fer l'ANC és sobre l'abast del revés i la baixa participació de la consulta. Tot i tenir marge suficient per pronunciar-se, només han votat 3.773 socis dels 40.000 que podien fer-ho. La promoció de l'antipolítica que han fet els seus portaveus en els darrers temps, combinada amb animar l'anomenat quart espai, no només podia comprometre el pes electoral de l'independentisme sinó també la pròpia Assemblea, abans llebre i avui actor desdibuixat del debat polític a Catalunya. Els pocs socis que han participat han evitat l'autogol.
Avui no et perdis
»Els socis de l'ANC tomben la proposta de la direcció per promoure l'abstenció i el vot nul el 23-J; per Bernat Surroca.
» El «no» a l'abstenció, consens de mínims de l'independentisme institucional i civil; per Bernat Surroca.
» Un peu a Salamanca i un altre a Vallecas: el 23-J, des de les dues cares de Madrid; per Carme Rocamora.
» Sánchez reivindica la «convivència» a Catalunya gràcies als indults: «Ja no és una preocupació»; per Carme Rocamora.
» «Contrariar» l'independentisme i convèncer els barons del PSOE: el camí de Feijóo cap a la Moncloa.
» La veu de Nació: «L'enyorança de Feijóo pel procés»; per Pep Martí.
» La bola del frau pel vot per correu estranger a les eleccions espanyoles del 23-J; per Maldita.es / Comprobado.es
»La immunitat de Puigdemont, en joc a Luxemburg; per Bernat Surroca.
» Arxivada la querella contra Pablo Casado pels atacs a l'escola catalana; per Lluís Girona.
» Adeu definitiu a les mascaretes i a l'emergència sanitària per la Covid.
» Què és la talidomida i per què es donen ajudes a les víctimes.
» El Govern impulsa un pla per portar caixers i serveis financers als 503 municipis que no en tenen; per Oriol March.
» Catalunya torna a registrar la xifra més baixa d'aturats des del 2008.
» Impacte: L'Energètica pública, accionista de dos parcs eòlics.
» La recepta de Collboni per millorar la neteja de Barcelona: disparar les inspeccions amb possible multa.
» Ja hi ha data per a l'estrena de la sèrie del crim de la Guàrdia Urbana de Netflix.
» Memòria Nacional: «Conangla i Fontanilles»; per Josep-Lluís Carod-Rovira.
» Opinió: «Desmuntar relats»; per Josep Huguet.
» Opinió: «Pagar per anar a treballar: el preu de conciliar a l'estiu»; per Alba Carreras.
Ferran Casas i Manresa
subdirector de Nació
subdirector de Nació
Vols que t'arribi El Despertador de Nació cada matí al teu correu electrònic?
Fes clic aquí per rebre'l