És una de les darreres coses que fa molta gent abans d'anar a dormir. Fins que no s'ha tancat la porta amb dues voltes i s'ha deixat les claus al pany, el dia no s'ha acabat. Aquest hàbit està molt estès per la percepció de seguretat que aporta. Si tinc les claus posades no em podran forçar la porta des de fora, i per tant m'evito robatoris i problemes. Sona bé, sona segur.
Però els experts no pensen el mateix. I si deixar la clau posada no fos més segur i, en canvi, ens pot portar maldecaps? El membre de l'Institut Superior de Seguretat Pública (Netpol), Samuel Prieto, ha assegurat en diverses ocasions que aquest hàbit té més de mite que de veritat i alerta que és un error amb probabilitats de generar problemes, també de salut.
Deixar la clau posada al pany pot evitar robatoris?
En primer lloc, Prieto considera que si la teva porta et deixa deixar-hi les claus posades, vol dir que el teu pany és poc segur, d'entrada. En una entrevista a El Panda Inversor recorda que aquest mecanisme només es troba en panys d'embragatge senzill, que molts països d'Europa han prohibit, precisament, per ser poc segur.
"Hi ha mètodes relativament senzills que poden permetre forçar una porta amb la clau posada per dins", raona l'expert en seguretat. Enumera la sobreimpressió o el bumping com a tècniques més emprades, però no exhaustives. Això es pot evitar amb detectors de claus— reservats a gammes més altes— però fins i tot els panys de classe mitjana ja incorporen un embragatge doble, més segur contra els lladres però també per la teva salut.
Els embragatges simples, un risc de seguretat i també de salut
Perquè deixar la clau posada al pany és un risc de seguretat per casa, però també contraproduent per nosaltres: pot fer-nos creure que ja estem segurs i evitar que prenem d'altres mesures com engegar l'alarma, estar a l'aguait, tancar les finestres amb les persianes. Prieto va més lluny i posa sobre la taula que aquest mecanisme també és un risc de salut.
Què passa si, un cop has tancat amb clau i l'has deixat posada tens un problema mèdic? En casos de gent gran, si es disposa d'un servei de teleassistència és probable que tinguin un joc de claus reservat per assistir-te en cas d'emergència. Així, segons l'expert, es podria arribar a l'escenari de pitjar el botó d'auxili, que arribin els auxiliars amb la clau per socórrer, però que no puguin accedir-hi perquè la clau els ho impedeix: "Pot ser contraproduent".