Queixes rècord al Síndic de Greuges pel funcionament de Rodalies

En el que va d'any la defensora del poble a Catalunya ja ha rebut 397 reclamacions ciutadanes pel funcionament dels trens de Renfe, sobretot per retards i per manca d'informació, mentre que durant tot l'any anterior se'n van registrar 160

Estació de Rodalies a plaça Catalunya
Estació de Rodalies a plaça Catalunya | Hugo Fernández
18 de març de 2025, 12:31

Rodalies ha desbordat les queixes dels anys anteriors al Síndic de Greuges de Catalunya. En tan sols dos mesos i mig ja s'han rebut 397 reclamacions ciutadanes pel servei dels trens de Renfe a la regió metropolitana, quan durant tot el 2024 es van registrar únicament 160 protestes del mateix tipus. En plena crisi del servei al país, amb incidències constants en un context de negociació política pel traspàs de Rodalies, les dades oferides per la síndica, Esther Giménez-Salinas, reblen l'afartament ciutadà amb el funcionament ferroviari en el seu dia a dia. 

Segons ha detallat la defensora del poble i ha recollit l'Agència Catalana de Notícies (ACN), els usuaris afectats parlen sobretot de retards, manca d'informació i sentiment de maltractament habitual. Tant és així que aquests passatgers de Rodalies han decidit fer arribar el seu cas al Síndic de Greuges, anant més enllà de les queixes als portals de Renfe o les administracions locals. "De vegades s'entén que puguin passar determinades coses, però no que manqui la informació", ha sentenciat Giménez-Salinas, en un moment en què precisament una de les primeres millores promeses del traspàs de Rodalies és la millora de la comunicació. 

Tot plegat ho ha explicat la síndica en la presentació de l'anuari de la institució en relació al 2024. En aquest sentit, s'ha anat molt més enllà del tema ferroviari i s'han presentat totes les dades de l'activitat d'aquest òrgan de fiscalització i pressió a les administracions. Així, s'ha explicat que gairebé la meitat de les 11.435 queixes i actuacions d'ofici que es van fer durant tot l'any van tenir a veure amb polítiques socials (43%). En aquest sentit, destaquen les problemàtiques pels endarreriments en la rebuda de la Renda Garantida de Ciutadania (RGC) o la devolució dels ingressos indeguts, així com els retards en el reconeixement dels graus de discapacitat. 

Després del front de les polítiques socials, el més habitual (22%) ha estat la protesta pel funcionament de l'administració pública i el funcionament dels tributs. Això s'explica per una doble anomalia: d'una banda hi ha hagut una queixa col·lectiva per la revocació de llicència de l'Ajuntament de Barcelona a diversos clubs cannàbics, i d'altra banda s'ha comptabilitzat també una reclamació col·lectiva relacionada amb la taxa per a la prestació del servei de gestió de residus. 

De prop, apareixien les protestes per Rodalies. Les incidències al transport públic també van pujar, respecte al 2023, del 15% al 19%.