"Hem de fer un esforç extraordinari per oferir un servei fiable i de qualitat". Són paraules de Sílvia Paneque, consellera de Territori. Les ha pronunciat aquest dijous des de la seu del Departament, a tocar de l'Estació de Sants, acompanyada de Raül Blanco, president de Renfe. El Govern ha volgut arrencar l'any amb un anunci -77 milions d'euros en dos anys per "posar al dia" el servei de Rodalies- que entronca amb la voluntat de centrar-se en la gestió, tan emfasitzada pel president Salvador Illa, i que també té a veure amb un dels projectes estrella de la legislatura tant a Barcelona com a Madrid: el traspàs del servei a la Generalitat. El pla urgent, en aquest sentit, va en paral·lel a aquest traspàs.
El canvi de mans de la gestió encara s'està perfilant, i conté un petit retard en base al que s'havia pactat entre la conselleria de Territori -abans del canvi de Govern estava en mans d'ERC- i el Ministeri de Transports. La previsió era que els estatuts de l'empresa mixta estiguessin tancats abans que acabés l'any passat, però encara no s'hi ha arribat. "Estem acabant", ha indicat Paneque en el transcurs de la roda de premsa. Hi ha sis grups de treball en marxa, i la primera línia que es traspassaria seria la R1, la del Maresme. Mentrestant, el Govern posa l'accent en les millores urgents perquè els usuaris notin un servei més digne en el dia a dia. Aquests són els elements claus del pla.
Informació a l'usuari
Un dels elements que generen més incomprensió davant dels retards -constants- de Renfe és la manca d'informació als usuaris. Blanco -implicat en el traspàs, ara en mans de dos governs socialistes, tant a la Moncloa com a Palau- hi ha volgut posar molt el focus en la intervenció d'aquest dijous. Per millorar en aquest àmbit, s'invertiran fins a 8,17 milions. Es posarà en marca una taula per optimitzar la informació "en temps real", i s'impulsarà un projecte per tendir a la informació més personalitzada als telèfons mòbils dels usuaris. A banda de les qüestions que ja existeixen -com ara la megafonia-, s'intentarà que hi hagi més cartelleres digitals a les estacions per saber les freqüències exactes de pas.
"L'objectiu és actualitzar les instal·lacions, els serveis i la comunicació amb els usuaris; en definitiva, fer que el viatge guanyi en qualitat i en comoditat", ha indicat Paneque, que també és la portaveu del Govern. La consellera ha indicat, en aquest sentit, que l'aspiració és que els trens "vagin a l'hora" prevista, una circumstància que no sempre es compleix. Entre finals del 2022 i principis del 2023, per exemple, es van acumular en els primers mesos de l'any fins a 115 incidències imputables a Renfe i a Adif, com va publicar Nació. La idea és que, quan hi hagi incidències, existeixi més claredat davant dels retards i es comuniquin millor les alternatives perquè els usuaris les coneguin com més aviat millor.
Seguretat
Entre robatoris de coure -a Catalunya s'han produït un miler d'episodis d'aquest tipus des del 2010- i vandalisme contra els trens, la seguretat és una de les qüestions que centren el pla urgent de Renfe i del Govern. És la part que tindrà més pressupost: més de 25 milions d'euros. La instal·lació de càmeres de videoanalítica amb intel·ligència artificial arribaran a 18 estacions més, i es contractaran un 5% més de vigilants de seguretat provada en els propers dos anys. Hi haurà més vigilància en drons i hi haurà campanyes de comunicació específiques sobre creuar de manera "indeguda" en passos a nivell. A Montcada i Reixac -182 morts en les últimes dècades- s'hi actuarà de manera concreta.
Un dels punts del pla passa per augmentar la presència dels Mossos d'Esquadra a les estacions ferroviàries, també per combatre els robatoris de coure. De fet, hi haurà un grup específic de la policia catalana que haurà de fer propostes per millorar la seguretat a Rodalies. Pel que fa als grafitis, s'aposta per la col·laboració entre els cossos per tal d'evitar que es facin malbé els combois. En l'última diapositiva sobre seguretat, el Govern hi ha inclòs una "guia d'aplicació de criteris de disseny inclusiu en perspectiva de gènere de les estacions de Rodalies" que s'haurà de perfilar durant el 2025. Totes les mesures inclouen una taula de seguiment per garantir que s'estan duent a terme.
Millores en estacions i trens
Un dels punts que més han destacat Paneque i Blanco es basa en "millorar la imatge" dels trens de Rodalies, i això es traduirà en aquestes accions: increment dels cicles de neteja actuals -a L'Hospitalet de Llobregat, Vilanova i la Geltrú i Santt Andreu Comtal-, nous punts de neteja -Mataró i Ripoll-, augmentar un 50% el personal destinat a netejar grafitis, i incrementar els cicles de neteja en estacions terminals. Aquesta última qüestió es traduirà en 20.000 hores anuals més, un 15% per sobre de les xifres actuals. Tot aquest capítol suposarà una pujada de la despesa de mig milió d'euros respecte del que ja té pressupostat Renfe per atendre aquestes necessitats.
A la millora dels passos inferiors i de la rehabilitació de les marquesines s'hi sumen la renovació de les senyalitzacions o bé l'accessibilitat, com ara la millora dels ascensors. Els indicadors de qualitat que s'intentaran tenir en compte la tardor de l'any vinent per avaluar el pla seran la comoditat del viatge, la informació sobre el servei, el confort a les estacions, la neteja de les instal·lacions, la sensació de seguretat "davant la delinqüència" -a bord i a fora dels trens- i també un component global. A falta que s'acabi concretant el primer tram del traspàs, amb els estatuts de l'empresa mixta enllestits -si es res es torça, estaran acabats al febrer-, el Govern i Renfe es posen les piles per rentar la cara al servei.