Alerta alimentària que afecta dos formatges fets i venuts a Catalunya. Les autoritats sanitàries catalanes han comunicat a l'Agència Espanyola de Seguretat Alimentària i Nutrició (AESAN) l'existència d'un brot de salmonel·losi que, per ara, ha deixat ja almenys cinc persones afectades.
La setmana passada l'AESAN ja va comunicar la retirada d'un formatge de pasta tova elaborat amb llet crua d'ovella que es comercialitza sota el nom "Tou Casa Mateu" i que comercialitza l'empresa amb el mateix nom que està situada al Pallars Sobirà. Tots els lots amb data de caducitat vigent estan afectats, en un producte que es comercialitza en un pes de 400 grams.
Ara, s'ha ampliat l'alerta en un nou formatge. Es tracta d'un nou formatge de pasta tova elaborat amb llet cura d'ovella i que en aquest cas es ven sota el nom "Trèvol cremós" i és de l'empresa Formatgeria Mas d'Eroles, en aquest cas situada a l'Alt Urgell. El número de lot afectat és el 140524 amb una data de consum preferent de 31/12/2024.
⚠️ Ampliación de información sobre la alerta por presencia de Salmonella Enteritidis en queso de pasta blanda elaborado con leche cruda de oveja.
— AESAN (@AESAN_gob_es) August 12, 2024
🚫 No consumir
📌 https://t.co/E7tasSHqhgpic.twitter.com/dwT2fbMTsY
L'alerta ja ha arribat a les autoritats competents amb l'objectiu que es retiri el formatge de tots els canals de comercialització i distribució. De la mateixa manera, també es farà seguiment de la situació amb la mirada posada en controlar si sorgeixen nous casos a banda d'aquests cinc ja confirmats.
En tot cas, es demana a les persones que ja el tinguin a casa que s'abstinguin de consumir-lo. Cal recordar que la salmonel·losi té com a principals símptomes la diarrea i els vòmits acompanyats de febre i mal de cap. Si s'ha ingerit aquest formatge i es compta amb algun d'aquests problemes de salut, es recomana visitar un centre mèdic de manera immediata.