La Casa Gran del Santuari del Miracle, al municipi de Riner, acollirà aquest diumenge, dia 7 de juliol, a les 18 h, una taula rodona centrada en “La importància de la cultura als micropobles”, en la qual es parlarà del valor de les iniciatives culturals en l’àmbit rural com a instruments de reequilibri territorial. Les propostes engegades en aquest àmbit permeten fer arribar la cultura a la ciutadania de tot Catalunya, constituint per tant un factor de descentralització, alhora que contribueixen a donar a conèixer el patrimoni dels micropobles i impulsen els sectors professionals de la cultura.
La taula rodona, organitzada conjuntament per l’Associació de Micropobles de Catalunya i l’Ajuntament de Riner, comptarà amb la presència de Josep Maria Dutren, director del Festival de Música Antiga dels Pirineus (FeMAP); Sara Marata, directora del Festival Itinera; Peter Thieamann, director del festival AIMS; Mònica Sala, directora adjunta del festival Espurnes Barroques; Mario Urrea, alcalde de Torrebesses i representant de l’Associació de Micropobles, i Pep Vives, director general de Creació, Acció Territorial i Biblioteques. Presentarà l’acte Joan Solà, alcalde de Riner i president de l’Associació de Micropobles.
El mateix diumenge, a les 19 h, l’església del Santuari del Miracle acollirà el concert d’Hirundo Maris i Noctes Cor de Cambra “El Cant de la Sibil·la i la Balada del Somni. Cants místics entre el visible i l’invisible”, una activitat que forma part del FeMAP. El programa se centra en dues peces anònimes provinents de l'edat mitjana que han estat cantades al llarg dels segles fins arribar als nostres dies, tradicionalment la nit de Nadal.
El Cant de la Sibil·la ve de l'antiguitat, però en trobem les primeres traces musicals al segle XIV. El programa destaca dues variants de la Sibil·la, una de Barcelona, escrita el 1415, i una altra de Girona, documentada el 1550 però probablement cantada anteriorment. Reconegudes com a patrimoni mundial, aquestes versions es caracteritzen per incorporar cors polifònics d’una gran bellesa. De la seva banda, e Draumkvedet, traduït com el “Poema del somni”, és una balada medieval noruega que representa un viatge a través d'un somni durant les dotze nits màgiques entre la nit de Nadal i la nit dels Reis.
Prèviament a aquests dos actes, a les 17 h, hi haurà una visita guiada al conjunt del Santuari del Miracle.
Aquestes activitats formen part del programa estiuenc “Riner és Cultura” organitzat per l’Ajuntament de Riner en col·laboració amb altres entitats i que acull entre maig i setembre una vintena d’actes de caire musical, representacions de teatre i dansa, cinema a la fresca, visites guiades, trobades festives, presentacions de llibres i activitats infantils. Els actes tenen lloc al Santuari del Miracle i a altres indrets del municipi com són els nuclis de Su, Freixinet i a Santa Susanna.