L'espectacle «Goig» s'instal·la a Llobera i a Cardona aquest juliol

Torna Goig a la vall del Cardener per continuar amb el clam a favor de la tradició oral i la memòria popular rural

Goig
Goig
Redacció
26 de juny del 2024
Actualitzat a les 7:30h

El projecte artisticomusical ideat per la cantant cardonina Elena Ribera i Ramon Franch, productor musical establert a Llobera, es podrà veure el 14 i el 20 de juliol a les ermites de la Mare de Déu del Remei (Cardona) i de Sta. Maria de Torredenegó (Llobera). Les entrades ja estan a la venda i es poden adquirir en línia a la plataforma d'entrades de Turisme Solsonès

En aquesta ocasió, els municipis de Cardona (Bages) i Llobera (Solsonès) acullen l'espectacle els dies 14 i 20 de juliol, respectivament. D'una banda, l'audició tindrà lloc a l'ermita cardonina de la Mare de Déu del Remei i, d'altra, a l'església de Santa Maria de Torredenegó, situada al sector sud-oriental del terme municipal de Llobera. En el cas de Cardona, l'emplaçament en qüestió és especial, atès que Goig torna al lloc on va néixer tot homenatjant el temple, així com les ermites com a punt de trobada i deixebles del fet comunitari.

GOIG©️ErikaEscudero
GOIG ©️ErikaEscudero

Ambdues cites se situen al calendari intercomarcal després de l'èxit de l'estrena amb entrades exhaurides a cadascuna de les tres sessions. El projecte va estrenar-se el passat 13 d'abril a la capella de Santa Àgata, a Clariana de Cardener (Solsonès), amb motiu de les Beques Llavor, de les quals Goig va erigir-se en una de les propostes
beneficiàries. Així doncs, la jornada del dia 13 es va celebrar en el marc de La Llavor, un cicle cultural organitzat per La Mare Cultural i el Consell Comarcal del Solsonès.

Goig a l’ermita del Remei


Datat del segle XVII, el temple cardoní acollirà l’espectacle diumenge 14 de juliol. Se'n proposen dues sessions, a les 12:30 h del migdia i a les 19 h de la tarda. Així mateix, hi
haurà servei de barra amb begudes i tapes. Es pot adquirir l'entrada en línia, amb un cost de 12 euros, a través del web de Turisme Solsonès.

Goig a Santa Maria de Torredenegó


D'estil romànic i construïda al segle XII, la seu parroquial de Torredenegó, a Llobera, és el teló de fons de l'audició el pròxim dissabte 20 de juliol. Atès l'aforament reduït del temple es realitzaran un parell de passis oberts al veïnat i dos més per al públic general, a les 13 h i a les 19:30h, si bé amb prèvia entrada, de 12 euros i adquirible aquí. També hi haurà servei de barra amb bevenda i tapes.

Recollir el llegat i resseguir la memòria


Goig situa al centre la recuperació i la reinterpretació de diversos goigs, que són per definició composicions poètiques, de caràcter popular que es canten col·lectivament.
El goig emana de la vivència, de la vida compartida i la joia de viure. Així doncs, amb l'espectacle com a leitmotiv, Franch i Ribera es proposen recollir-ne el llegat, resseguir la memòria i posar-la al servei de la postmodernitat i les noves generacions per evitar que els goigs traspassin com una vaga reminiscència.

Els temes combinen sons propis de l’electrònica i la percussió amb talls de veu testimonials. Els ideòlegs del projecte són Elena Ribera, cantant, músic i actriu, i Ramon Franch, enginyer de so i productor musical. La proposta convida a reinterpretar imaginaris i crear noves melodies que aborden cinc temàtiques: els goigs, la pluja i la sostenibilitat, la memòria rural, les dones i la comunitat.

Amb tot, Goig irromp l’estiu del 2022. Davant la situació d'aleshores, de sequera extrema, pagesos i pageses del barri Segalers van aplegar-se a l'ermita cardonina de la Mare de Déu del Remei per demanar «el desitjat benefici de la pluja». La proposta va ser fruit de la preocupació del veïnat en adonar-se que no podien regar horts i camps.
En el marc de l'aplec es van interpretar els Goigs de la Pluja, un cant litúrgic específic per a demanar que arribessin les precipitacions. Així mateix, es van interpretar els Goigs de la Mare de Déu del Remei, una peça que augura salut i bones collites. A partir d’aquí, Ribera i Franch van decidir emprendre una recerca sobre la memòria popular rural i la transmissió oral mitjançant entrevistes a gent gran.

Arxivat a