Judit Magín, de l'Escola Arrels de Solsona, finalista dels Premi Irla de Recerca Històrica al Batxillerat

Pel seu treball «La llum del Miracle i la foscor de la guerra. El Santurari del Miracle i voltants durant la Guerra Civil»

Raül Romeva lliurant el premi a la Judit Magín
Raül Romeva lliurant el premi a la Judit Magín
Redacció
20 de juny del 2024
Actualitzat a les 17:38h

Aquesta setmana, el president de la Fundació Irla, Raül Romeva, ha fet entrega del Premi Irla de Recerca Històrica al Batxillerat 2024 al guanyador d'enguany, Aniol Sucarrats, i a les dues finalistes, la solsonina Judit Magín i Júlia Baltasar (Rafel Baltasar el recull en representació seva). Enhorabona!

Foto de grup dels premiats
Foto de grup dels premiats


El jurat del Premi Irla de Recerca Històrica al Batxillerat 2024 destaca el treball «Accident o sabotatge? El descarrilament del tren d’Olot l’any 1946», elaborat per Aniol Sucarrats i Costa, alumne de l’Institut La Garrotxa d’Olot, i tutoritzat per la professora Glòria de Cruz i Viñolas.

A través d’aquesta recerca, l’alumne Aniol Sucarrats analitza les diferents hipòtesis al voltant del descarrilament d’un tren a Bescanó l’any 1946, considerat un descarrilament comú per la propaganda franquista, però que en la memòria dels veïns es va estendre la creença que es tractava d’un sabotatge dels maquis.

Els finalistes del Premi Irla han estat Judit Magín i Real, de l’Escola Arrels II (Solsona), pel seu treball «La llum del Miracle i la foscor de la guerra. El Santurari del Miracle i voltants durant la Guerra Civil», dirigit pel professor Joan Vilà i Crispí; i Júlia Baltasar i Gómez, de l’Institut Martí Dot (Sant Feliu de Llobregat), pel seu treball «Anàlisi de la documentació en relació amb l’objecció de consciència a Espanya durant el franquisme del Fons Garcia-Nieto», tutoritzat per la professora Bea Jiménez.

El guanyador rebrà l’abonament de la matrícula del primer curs d’estudis universitaris a qualsevol centre dels Països Catalans o del món, fins a un màxim de 1.000 euros en concepte de beca. A més, tant l’alumne com la seva tutora podran gaudir de la subscripció a la revista Sàpiens per un any. Pel que fa als finalistes, rebran l’abonament de fins a 500 euros de la matrícula del primer curs d’estudis universitaris a qualsevol centre dels Països Catalans o del món. Tots dos finalistes i els seus respectius tutors també rebran un any de subscripció a la revista Sàpiens.

El jurat està format per Ramon Batalla, exprofessor d’ensenyament secundari; Mateu Chalmeta, professor d’ensenyament secundari; Àngels Parés, exprofessora d’ensenyament secundari; Clàudia Pujol, directora de la revista d’història Sàpiens; i Joan Maria Serra, exprofessor d’ensenyament secundari.

El Premi Irla de Recerca Històrica al Batxillerat té com a objectiu l’impuls de la recerca i la difusió històrica en l’àmbit de l’esquerra nacional dels Països Catalans. S’hi poden presentar alumnes que hagin elaborat el treball de recerca de batxillerat sobre memòria històrica contemporània als Països Catalans: època republicana (1931-1939); antifranquisme i exili (1939-1975); i transició (1975-1980).

Es poden consultar els treballs premiats en aquests enllaços:

«Accident o sabotatge? El descarrilament del tren d’Olot l’any 1946», d’Aniol Sucarrats i Costa.

«La llum del Miracle i la foscor de la guerra. El santurari del Miracle i voltants durant la Guerra Civil», de Judit Magín i Real.

«Anàlisi de la documentació en relació amb l’objecció de consciència a Espanya durant el franquisme del Fons Garcia-Nieto», de Júlia Baltasar i Gómez.

Arxivat a