L'Ajuntament de Solsona tindrà un pressupost per al 2025 de 12,12 milions d'euros, amb un increment del 45,6 per cent de les inversions reals, que ascendeixen a l'1,2 milions i presenten la nova deixalleria com a aposta més important. L'alcaldessa, Judit Gisbert, el va qualificar de "pressupost realista i basat en les despeses actuals". El Ple municipal va aprovar-lo ahir al vespre amb el posicionament contrari de l'1oposició. Per primera vegada, va ser necessari el vot de qualitat de l'alcaldessa perquè prosperés el punt atesa l'absència d'una regidora del govern.
Entre els trets més destacats de les previsions econòmiques per a l'any que ve hi ha la reducció de despesa en energia elèctrica. Judit Gisbert apunta que aquest estalvi, fruit d'accions fetes fins ara en eficiència energètica, ascendeix a més de 300.000 euros, que es podran destinar a altres partides.
L'alcaldessa, que va desgranar totes les despeses per àrees, va remarcar que l'objectiu és "incrementar les partides destinades a la millora de la qualitat de vida de les persones", on també s'hi inclouen "serveis públics de qualitat i el manteniment d'equipaments i de la via pública, per millorar l'entorn on viuen les persones".
Entre altres increments rellevants, hi ha el de la taxa de l’abocador comarcal (187.000 euros) pel qual s'exploraran altres possibilitats que n'abarateixin el cost; la gestió de residus especials (35.000 euros); la conservació en parcs i jardins (s'hi pressuposten 70.000 euros) i xarxa d'aigua (100.000); conservació d'escoles (25.000), neteja de centres educatius (149.186); conservació i reparació de vehicles (30.000); festes, tradicions i actes culturals (182.000); el programa d'activitats de la biblioteca (9.000), i la conservació i reparació del complex poliesportiu (85.000).
Increment del cost de drets socials
Daltra banda, augmenta considerablement el conveni amb el Consell Comarcal per als serveis socials (132.000 euros). S'engruixeixen també les partides per a accions formatives del Servei Connectem (9.225); per a activitats infantils, especialment per a programar per a la primera infància, de 0 a 3 anys (21.000 euros), i la del Consell d'Adolescents (3.000), que torna a pujar després d'uns anys d'haver-se reduït.
Pel que fa a les inversions, les arques municipals disposaran d'una subvenció de l'Agència de Residus de Catalunya de 579.560 euros per construir la nova deixalleria amb un import de 780.580 euros. La segona inversió, de 100.000 euros, correspon al pressupost participatiu; seguida de la urbanització del tram del carrer Nou on s'ha aixecat un nou edifici, de 98.981 euros. Per a l'any que ve també hi ha programada la ventilació del pavelló nou per 70.000 euros; una reserva de 60.000 euros per a habitatge; 30.000 per a la renovació de mobiliari urbà; 20.000 per a la instal·lació de panys intel·ligents als equipaments municipals, i 20.000 més per continuar els treballs de supressió de barreres arquitectòniques.
Aquest pressupost general no convenç cap dels dos grups de l'oposició. Junts per Solsona el titlla de "conservador i poc ambiciós", en paraules de la portaveu, Núria Bonet. Aquesta formació va recordar que l'any passat es va desaprofitar la possibilitat que el pla d'inversions anés a càrrec del romanent, tal com permetia la llei de racionalització i sostenibilitat de l'administració local, i iniciar una primera fase de desenvolupament del Camp del Serra amb la construcció d'un aparcament soterrat.
Procés participatiu sobre el Camp del Serra
Aquest any Junts ha fet "una proposta de mínims”, segons Bonet, que és incloure una partida per a un procés participatiu sobre els usos del Camp del Serra. S'hi destina, en aquest sentit, 9.000 euros.
Amb tot, Junts per Solsona recorda que l'any que ve s'arriba a l'equador del mandat i troba a faltar que no s'hagin buscat recursos de les administracions superiors per a programar "moltes més inversions" i avançar en els compromisos electorals. "Aconseguir diners de sota les pedres també és una feina de l'agenda de tot polític", va dir la portaveu de la formació liderada per Elis Colell.
Treballem per Solsona va comentar la principal inversió del 2025 per lamentar que no s'hagi aconseguit plantejar una deixalleria de proximitat i integrada dins el sistema de recollida porta a porta. També critica al govern municipal que no concreti en quines accions es traduiran els 60.000 euros d'inversió en habitatge i es mostra escèptic sobre el funcionament de la Taula d'Habitatge.
Igualment, el portaveu d'aquest grup, Marc Barbens, va posar el focus ahir en els acusats increments de les partides que es destinen al Consell Comarcal per a l'abocador i per als serveis socials, i va reclamar més veu de la capital comarcal en aquestes àrees per la distribució dels costos i el pes de la població.
Entre els arguments amb què Treballem esgrimeix el seu vot contrari al pressupost, hi ha la no previsió de partides per facilitar la implantació de fibra òptica al Vinyet, per avançar en el desenvolupament del polígon industrial de Santa Llúcia i per a la neteja i adequació del curs i els voltants del riu Negre, per donar resposta a "la crítica més gran que fan els ciutadans en les visites de barri."
El primer tinent d'alcalde i portaveu d'ERC, Joan Parcerisa, va mostrar la seva sorpresa per la manca de suport dels grups de l'oposició, especialment de Junts, després de les negociacions que han portat a incorporar en els números la majoria de propostes.