Com mantenir segur el vostre Mac?

Les opcions són molt semblants a altres sistemes operatius com Windows | El més important és no confiar en cap tipus d'arxiu abans d'obrir-lo

Publicat el 08 de març de 2016 a les 09:48
Tot i que els ordinadors d'Apple encara no són un dels principals objectius de les amenaces informàtiques, des de sempre els "virus" s'han aprofitat de la confiança dels usuaris per tal d'infectar un ordinador, en un procés que sol ser, simplement, el d'instal·lar un programa que aprofita errors de programació del sistema operatiu o permisos donats per l'usuari sense saber què feia per tal de realitzar accions com segrestar el contingut, espiar-ne l'ús o esborrar arxius.

A continuació us proposem algunes opcions per tal d'assegurar-vos que el vostre ordinador és segur:

Utilitzeu un antivirus

Els programes antivirus poden ajudar a mantenir un registre actualitzat d'arxius sospitosos, de manera que, en cas d'engany, podrien ser la darrera i única opció en un cas així. Hi ha diverses opcions, algunes de pagament com BitDefender o Kaspersky i d'altres gratuïtes com Avast o ClamXAv.

Eviteu els "jailbreaks" o l'ús de comptes d'administrador

L'opció més simple és evitar "piratejar" (obtenir accés d'administrador) telèfons mòbils o treballar com a usuari root o administrador en ordinadors per tal de poder-los instal·lar programari que no estigui admès per Apple. Tot i que això, en cert sentit, és una limitació del fabricant, també és cert que, si no disposeu de recursos per verificar si un arxiu és fiable o no, el més segur és ser el més curós possible.

Instal·leu sempre que pugueu les aplicacions des de l'AppStore

Una altra de les maneres d'assegurar-vos, en part, que el programari que instal·leu és segur, és refiar-vos de la revisió que fa Apple abans de publicar programes a l'AppStore. Tot i que en algun moment se'ls ha passat alguna aplicació perillosa, en general és un primer filtre que ens permet descartar aquelles opcions més arriscades.

No us refieu mai de cap arxiu

Encara que us l'enviï un amic per correu electrònic, l'arxiu podria no ser el que espereu. Fixeu-vos en el format i extensió (els arxius zip que no s'esperen poden contenir eines perilloses, o els arxius DMG), vigileu amb documents d'Office que incloguin macros... El més important és verificar personalment amb qui us ha enviat un arxiu si ho ha fet sabent-ho, i ser curosos a l'hora d'obrir-lo.

Feu cas dels avisos del sistema operatiu

Sempre que el sistema operatiu us recomani no instal·lar un programa és perquè hi ha algun motiu, encara que pugui ser tant simple com que el fabricant del sistema no ha pogut verificar que l'aplicació sigui segura. Si no esteu segurs del què esteu instal·lant, no ho feu. I si n'esteu segurs, reviseu els fòrums de suport del desenvolupador de l'aplicació per assegurar-vos-en.

Instal·leu sempre les actualitzacions de seguretat del sistema

Tot i que faci mandra, és molt recomanable seguir les actualitzacions del sistema operatiu. Cap fabricant vol molestar els seus usuaris si no creu que aporta millores considerables o que cal corregir algun error greu. En qualsevol cas, assegureu-vos de tenir còpies de seguretat a mà per si alguna cosa falla durant l'actualització.

Feu còpies de seguretat dels arxius crítics

Teniu documents importants per la feina a l'ordinador? Les fotografies de les vacances, moments amb amics o els primers passos dels fills? Feu còpies de seguretat periòdiques, perquè tant els virus com problemes de maquinari poden fer que no les pugueu recuperar. Podeu desar la còpia de seguretat en un disc dur extern o en un servei al núvol (com Google Drive o Dropbox).

Utilitzeu contrasenyes segures

Més enllà dels virus, també és bo que utilitzeu contrasenyes segures, i que no repetiu la mateixa en massa serveis, ja que si algú hi té accés (per veure-la o per errors de sistema operatiu o programari espia), tindria també manera de suplantar-vos en tots els espais on hi hagués la mateixa.
 
Consells bàsics per a unes contrasenyes segures
- Utilitzar contrasenyes de la major longitud disponible, amb 8 caràcters com a mínim.

- Combinar lletres majúscules, minúscules i números, i també amb altres símbols sempre que sigui possible (com per exemple, Contra5enya201$)

- Evitar paraules tal com apareixen en diccionaris i informació personal que sigui pública (com la data de naixement pròpia o d'algun familiar sense res més)