NacióDigital, convidada al Hacks&Hackers Media Disruption

El Cibernàrium de Barcelona acull divendres 21 i dissabte 22 d'abril la trobada de periodistes i desenvolupadors dedicats a explorar el món de les dades

Publicat el 21 d’abril de 2017 a les 19:00
Hacks&hackers és una organització sense ànim de lucre que programa esdeveniments entre professionals per aprendre el funcionament de noves eines de visualització i programació de dades. El periodista Rich Gordon va crear el primer esdeveniment el 2007 i, des de llavors s’ha expandit per tot el món. 

A Barcelona, les trobades van començar el 2015 de la mà de tres periodistes apassionats per les dades (Eli Vivas, Carla Pedret i Martín González) i que formaven part de la comunitat catalana creada durant les Jornades de Periodisme de Dades, al Centre de Cultura Contemporània i la Facultat Blanquerna.

Aquesta nova cita serveix per celebrar dos anys de convocatòries del Hacks&HackersBCN. Durant el divendres 21 i el dissabte 22 d’abril, el Cibernàrium MediaTIC acull tallers, taules rodones, presentacions d’startups, projectes innovadors i demos de realitat virtual. Google News Lab (partner principal de l’esdeveniment) ha presentat el seu sistema d’Accelerated Mobile Pages (AMP) per a desenvolupadors webs.   
 

Karma Peiró participant a la Hacks&HackersBCN Media Disruption Foto: Eric Sueiro


El periodisme fact-cheking i la visualització de dades

NacióDigital ha estat convidada a dues sessions. La primera dedicada al que es coneix com a fact-checking o validació de fets, un nou format dedicat a comprovar les paraules de polítics i persones rellevants de cada país. A la taula rodona, la directora de NacióDigital, Karma Peiró i Millán Berzosa de Google News Lab també han conversat sobre les notícies falses sorgides a través de les xarxes socials, i com periodistes i empreses tecnològiques poden aportar tècniques de verificació. El director adjunt de El Periódico de Catalunya, Albert Sáez, ha moderat el debat.  

La següent taula ha estat dedicada a l'ús de les dades en els mitjans. El director de nous formats de NacióDigital, José Manuel Gutiérrez, ha participat juntament amb l'equip del diari Ara. Gutiérrez ha presentat Screple, una eina de visualització de dades, de desenvolupament propi, integrada en el gestor de continguts del mitjà, de fàcil funcionament per als periodistes i de codi obert. El projecte -que és finançat per la Digital News Initiative de Google- va ser escollit entre més de 800 iniciatives europees. El director de nous formats ha mostrat el prototip dissenyat fins a la data, i ha explicat com s'anirà implementant durant els propers mesos. La versió final de Screple es veurà al desembre del 2017, i es podrà adaptar a altres mitjans.  
 

José Manuel Gutiérrez, director de nous formats de NacióDigital, presentant Screple


La Hacks&HackersBCN continua durant el matí de dissabte 22 d'abril, amb més ponències, debats i tallers.