NewsKid, un informatiu per a nens amb realitat augmentada

Un còmic interactiu i un joc introdueix als petits en l’actualitat internacional | S'ha obert una campanya de micromecenatge per desenvolupar-lo

Publicat el 27 d’octubre de 2015 a les 19:39
Un diari amb afers internacionals en format còmic; un personatge provinent d’una altra galàxia, i una aplicació per tauleta o mòbil en 3D. Amb aquests tres elements es presenta NewsKid, un projecte de "periodisme transmèdia" per a nens d'entre 8 i 12 anys, que vol apropar de manera divertida i atractiva l’actualitat. 

El periodisme transmèdia és un concepte relativament nou que ha començat a aplicar-se més en formats de ficció com el cinema i les sèries de televisió. “Hi ha moltes iniciatives periodístiques per a nens a la televisió, de revistes o a la ràdio, però el que fem nosaltres és combinar el mitjà tradicional amb aplicacions de realitat augmentada, a la qual s’arriba a partir d’una aplicació al mòbil o a una tauleta”, explica la periodista Eva Domínguez, investigadora de formats en noves narratives.

Creative Process from MiNuShu on Vimeo.

NewsKid encara és un prototip i està a la seva fase d’expansió a través de la campanya de micromecenatge, per aconseguir el finançament de 10.000 euros que permetin desenvolupar-lo al complet. Fins ara ha estat provat amb nens, per explicar als infants el cas del virus Ebola. “El més complex”, comenta Domínguez, “és narrar els fets de manera senzilla i sense abstraccions, traient la capa de duresa de les imatges. Han d’entendre els fets, analitzar-los des de la seva perspectiva infantil, entretenir-los i que no sigui una obligació descobrir el món en el qual viuen”. 

Domínguez argumenta que ara el món dels nens és interactiu i que per arribar a ells s’han d’integrar diferents mons. “És difícil sorprendre amb el paper, però si li posen al davant una pantalla i apareix en Nushu, un personatge de ficció que demana al nen que interactuï informant-lo de què passa al seu voltant, llavors aconsegueixes tota l’atenció perquè mentre aprenen, també són part activa de l’acció”.