Tots som nadius digitals

L'exposició "Mobile story" fomenta la reflexió al voltant de l'evolució de la tecnologia del mòbil | Consta de deu instal·lacions que relaten els canvis en la indústria, les professions o l'alimentació, entre d'altres

Publicat el 24 de febrer de 2017 a les 13:15
Mentre passeges per l’exposició Mobile Story -una mostra sobre l’impacte de la tecnologia en el nostre dia a dia ubicada a la Fundació Mobile World Capital al centre de Barcelona- al món es realitzen 68.000 milions de cerques a Google, 17 milions de tuits, es pugen 3 milions de fotos a Instagram i s’intercanvien 1.000 milions de missatges a Whatsapp. Així ho constata un dels panells de la mostra. Tots som nadius tecnològics i l’smartphone és el millor vehicle per connectar amb milions de persones.
 
Critiquem l’ús del telèfon mòbil i la intensitat amb què els joves l’utilitzen. Fins i tot arribem a parlar d’addicció. Ens sorprèn la facilitat amb què aprenen a fer servir les aplicacions i pensem que el món ha canviat. Efectivament, el món s’ha tornat digital i està modificant el nostre comportament. Però que potser no ha estat sempre així? Utilitzar Internet per als joves és tan natural com per als seus pares ho va ser la televisió o per als avis la ràdio.
 
Tots nosaltres, en diferents èpoques, hem viscut alguna revolució tecnològica que ha comportat canvis substancials en la nostra forma de relacionar-nos, d’informar-nos i de comunicar-nos. Avui dia, ja s’intueix quines seran les noves tecnologies del futur, però quins són els principals eixos de treball sobre els quals s’està avançant en relació a la tecnologia mòbil?

Indústria 4.0

Siemens ha aplicat el concepte d’Indústria 4.0 a la seva planta d’Amberg, a Alemanya, on el 75% de la cadena de producció es fa sense intervenció humana. Els sistemes ciberfísics fan possible la hibridació entre el món físic i el digital i faciliten que la indústria sigui més intel·ligent, eficient i sostenible. El mòbil s’ha convertit en un element central en tota la cadena de consum ja que permet un seguiment dels processos en temps real.
 
Un altre exemple és el projecte europeu Preview, que ofereix serveis digitals de monitoratge i alerta mitjançant dispositius mòbils i geocalització en interiors als operaris en processos de fabricació de peces de plàstic. Els productes que s’hi fabriquen poden comunicar-se amb les màquines que els produeixen per millorar l’eficiència del procés. El mateix succeeix amb el fabricant d’ascensors ThyssenKrupp AG, que ha reduït en un 70% les errades dels seus aparells gràcies a tècniques analítiques per detectar anomalies. 

Alimentació

L’analítica de dades és un altre recurs mol útil. El mòbil recull informació sobre el clima, l’estat del sòl i altres factors per automatitzar processos i conèixer el moment òptim de la collita. A la vegada, els agricultors i ramaders poden monitoritzar tots els processos de l'explotació directament des del smartphone i anotar a peu de camp i en temps real en una llibreta electrònica les tasques realitzades en l'explotació.

La tecnologia mòbil potencia també projectes col·laboratius amb impacte als països en desenvolupament. A Kenya, un grup de noies va crear l’app M-Farm, que permet als grangers comparar el preu dels seus productes i organitzar-se per transportar la collita. En l’àmbit del consum, cada cop hi ha més apps per conèixer què mengem i fer un seguiment de la nostra dieta. El mòbil pot ajudar les persones amb intoleràncies com ara els celíacs, a descobrir, valorar i compartir comerços i restaurants amb productes sense gluten.
 
Professions del futur

"D’aquí a uns anys, hi haurà una separació entre la gent que pugui interpretar les dades i les que no, igual que n’hi ha ara entre la gent que pot parlar anglès i la que no", assegura el co-fundador de CartoBD, Sergio Álvarez. Els avanços en les tecnologies digitals requereixen nous oficis que fa tan sols 10 anys ni existien.
 
D’una banda, hi ha les professions lligades a la creació de software, com els desenvolupadors o els enginyers de software. D’altra banda, destaquen les noves professions lligades a la sensòrica i la nanotecnologia. Tot això sense oblidar el món creatiu, que demana cada cop més especialitzacions. "Sense tecnologia no podrem afrontar els grans reptes que ens esperen com a espècie humana", conclou l’enginyera en Telecomunicacions Núria Oliver.