Les autoritats sanitàries de la Unió Europea han emès una alerta considerada "greu" en unes hamburgueses d'origen espanyol. L'avís ha estat del Sistema d'Alerta Ràpida per a Aliments i Pinsos (RASFF, per les seves sigles en anglès) i està relacionat amb la presència del bacteri E.coli en els productes afectats.
El problema va ser detectat el passat divendres en un control rutinari de productes de carn picada per a l'elaboració de les conegudes com a smash burgers. Es tracta d'un tipus d'hamburgueses aixafades que en els últims temps s'ha posat molt de moda, fins al punt que ja estan disponibles en molts restaurants que feien el plat de la manera tradicional.
Quin és el problema? Doncs que aquest producte requereix menys temps de cocció, motiu pel qual poden augmentar els riscos alimentaris en cas que la matèria primera estigui contaminada. L'alerta europea explica que Espanya és l'origen i el denunciant del cas i demana que el producte es retiri dels canals de comercialització, tot i que no s'especifica si això ja s'ha produït.
Concretament, el que s'ha detectat són "microorganismes patògens productors de la toxina shiga". El consum d'aquestes hamburgueses en mal estat podria provocar còlics intestinals, diarrees i vòmits si la carn està poc cuinada. L'avís coincideix amb la celebració del festival The Champions Burguer a Barakaldo, el pròxim sis de gener, fet pel qual les autoritats basques han alertat al públic que tingui intenció d'anar-hi.