La dieta és, juntament amb l'estil de vida i la gestió emocional, un dels factors conductuals que més condicionen la salut. De fet, l'Hospital Clínic de Barcelona destaca que una bona alimentació ajuda a reduir el risc de patir obesitat, malalties cardiovasculars i neurològiques, diabetis i alguns tipus de càncer.
Per això, els nutricionistes del centre han compartit cinc consells per tal de construir un menú saludable basat en la varietat dels aliments nutritius i la gestió de les calories. I és que el Clínic apunta a una norma: la dieta ha de ser equilibrada, suficient, variada, apetitosa i sostenible. Així, el plat s'hauria de dividir en una meitat de verdures i hortalisses, un terç de cereals i tubercles i un terç d'aliments proteics.
Dit això, aquests són els cinc trucs del Clínic per construir un menú saludable. Primer, cal organitzar-lo setmanalment i evitar improvisar. Després, cal organitzar els àpats tot respectant els horaris i no menjant entre hores. El tercer punt consisteix a controlar la condimentació, optant per espècies i herbes aromàtiques abans que la sal i el sucre. La beguda també és fonamental i l'aigua ha de ser la gran protagonista. Per donar-li un toc culinari, se li pot afegir llimona, menta, cogombre o fer una infusió.
Finalment, cal saber que una compra saludable no és més cara si s'adquireixen productes de proximitat i de temporada. A més, les receptes tradicionals contemplen l'aprofitament de totes les parts comestibles dels aliments i la reutilització de les sobres. Per tant, jo no hi ha excuses.