Les dietes a base d'aquesta beguda poden augmentar la inflamació de l'intestí

Investigadors apunten que el principal problema és que l'extracció líquida de fruites i verdures pot afectar la salut del microbioma a llarg termini

  • Una parada de sucs al mercat de la Boqueria de Barcelona
Publicat el 08 de febrer de 2025 a les 10:40

Ningú dubta del valor de les fruites i les verdures en una dieta equilibrada, especialment pel seu baix índex glucèmic i els seus beneficis per a la salut, com la millora de la sensibilitat a la insulina i la promoció de la salut intestinal. Però, en aquest sentit, en els últims anys han proliferat els programes de "neteja" o "detox", basats en extractes de fruites, verdures o altres plantes.

Una part dels consumidors han fet aquest tipus de dietes perquè consideren que té beneficis com la desintoxicació de l'organisme, la pèrdua de pes o una millor digestió. Ara bé, el procés d'extracció del suc pot fer que es perdin els beneficis de les fruites i verdures que s'adquireixen quan es mengen senceres.

És en aquesta línia que un grup d'investigadors de la Universitat Northwestern, als Estats Units, s'han preguntat si realment una dieta depurativa a base de sucs és l'opció més saludable. I el resultat no és pas positiu. L'estudi, publicat recentment a Nutrients, ha descobert que una dieta basada únicament en sucs de fruites i verdures pot provocar canvis en els bacteris intestinals i bucals vinculats a la inflamació i al deteriorament cognitiu.

Els autors de l'estudi apunten que ingerir suc sense fibra pot alterar el microbioma, la qual cosa pot tenir conseqüències per a la salut a llarg termini. Això es deu al fet que els sucs eliminen gran part de la fibra de les fruites i verdures, i això es tradueix en el fet que els bacteris beneficiosos no tenen l'aliment necessari i no es poden multiplicar.