El superaliment americà que protegeix la memòria i combat el cansament

Aquesta fruita tropical és molt apreciada a Veneçuela i Cuba perquè ajuda a minimitzar trastorns associats al ràpid ritme de vida

  • La fruita anomenada quimbombó, molondró o quiabo -
Publicat el 03 d’abril de 2025 a les 19:17
Actualitzat el 03 d’abril de 2025 a les 19:27

Cada poc temps es fa popular un superaliment. I és que aquests elements han guanyat molta popularitat els darrers anys en els àmbits de la publicitat i els mitjans de comunicació. Es tracten d’aliments amb múltiples propietats nutricionals i que aporten beneficis en diversos àmbits de la salut, tot i que no són en cap cas suficients per renunciar a la varietat en la dieta.

Ara és una fruita tropical provinent de Centreamèrica i l’Amèrica del Sud la que està copsant estudis i anàlisis, després que s’hagi demostrat que ajuda a protegir la memòria i combatre el cansament. Es tracta del quimbombó, molondró o quiabo, la fruita de la planta Abelmoschus esculentus, que a Europa comença a emprar-se per fer salses juntament amb altres verdures i hortalisses. Aquest vegetal té un aspecte similar al pebrot, tot i que es diferencia per la seva textura gelatinosa i les seves llavors visibles.

Diversos estudis publicats a la Revista Cubana de Cardiología y Cirugía i a la revista Informed destaquen que és una important font de fibra, minerals com el potassi, el zinc, el calci, el ferro i el magnesi; proteïnes, vitamines A, C, K, B9 i B6; alhora que és molt baix en calories. Altres beneficis que aporta són la inhibició del colesterol (ajuda a reduir-lo) i un efecte hipoglucemiant, pel qual ajuda a mantenir uns nivells adequats de sucres en sang. A més, segons Netmeds, és considerat un protector neuronal per la seva riquesa en fòsfor i àcids grassos Omega 3 i Omega 6, nutrients essencials per a la memòria i el funcionament cognitiu.

Com es pot consumir aquest superaliment?

Tot i que habitualment es bull, també es pot ingerir cru en amanides o utilitzar com a espessidor natural per a sopes i guisats. Les seves llavors es poden torrar per fer una infusió similar al cafè, tot i que sense la mateixa intensitat de sabor. Per reduir el seu gust lleugerament amarg, és recomanable deixar-lo en aigua amb llimona o vinagre durant mitja hora abans de cuinar-lo. Combinat amb ingredients com la ceba, el tomàquet, el curri o el coriandre, el seu sabor es pot potenciar sense perdre les seves propietats nutricionals.

Malgrat els seus múltiples beneficis, el quimbombó també té algunes contraindicacions. Les persones amb problemes digestius poden experimentar molèsties a causa del seu alt contingut en fructans, un tipus de carbohidrat que pot causar inflor i gasos. Així mateix, per aquells que pateixen càlculs renals, és aconsellable moderar-ne el consum, ja que conté oxalats, un component que contribueix a la formació de pedres al ronyó. A més, igual que altres vegetals com les patates i les albergínies, el quimbombó conté solanina, un compost que en algunes persones pot provocar inflamació articular.

Aquest aliment, popular en Amèrica i al Pròxim Orient, comença a guanyar presència a Europa, especialment en la gastronomia de restaurants innovadors. Cada cop són més els xefs que l’incorporen en les seves elaboracions, aprofitant la seva versatilitat i propietats saludables. Amb una disponibilitat constant durant tot l’any, es perfila com un ingredient de futur per a aquells que volen afegir un to exòtic i nutritiu a la seva dieta diària.