Alimentació

És perillós consumir espècies caducades? Aquests són els trucs per conservar-les millor

Els pots d'herbes sovint caduquen sense que s'hagi acabat d'utilitzar el seu contingut i, encara que menjar-ne pot no ser perillós, existeixen consells per evitar que es facin malbé

Publicat el 18 de març de 2025 a les 18:31

La imatge d'una estanteria o d'un calaix plens a vessar de pots d'espècies i herbes és ben comú en un gran nombre de llars catalanes. Però, moltes vegades, l'acumulació d'aquests flascons porta al fet que no s'utilitzin amb massa freqüència i que arribin a la seva data de consum preferent -o de caducitat- sense haver-se acabat. Què cal fer en aquests casos?

Aquests condiments secs tenen una vida útil llarga, però no són immunes al pas del temps i la seva qualitat disminueix, sobretot pel que fa al sabor. De totes maneres, vençuda aquesta data, consumir aquestes espècies no sempre suposa un risc ni intoxicacions.

Cal estar atents a canvis visibles en l'aspecte de les herbes per identificar si es troben en mal estat. Alguns dels més comuns són la mala olor, floridura, grumolls, punts foscos o modificacions en la textura. Davant d'aquests signes de deteriorament, és millor descartar el producte.

També cal tenir en compte que les espècies que es venen al mercat moltes vegades no inclouen data de caducitat, sinó data de consum preferent. Sobre això, l'Agència Espanyola de Seguretat Alimentària i Nutrició (AESAN) diu que la caducitat "indica el moment fins al qual l'aliment es pot consumir de manera segura".

En canvi, segons l'AESAN el consum preferent "és el moment fins al qual l'aliment conserva la qualitat prevista", és a dir fins a quina data podem consumir el producte en òptimes condicions.

Conservació

Però per no arribar a aquest punt i evitar dubtes sobre si cal o no llençar aquests productes, la conservació és clau. Tal com indica l'experta en seguretat alimentària i etiquetatge del Centre de Nutrició d'Holanda, Wieke van der Vossen, aquests aliments poden durar més temps si s'emmagatzemen de forma correcta.

Per això, es recomana mantenir les espècies en un ambient fosc, fresc i sec, i en un recipient de vidre. D'aquesta manera, es trobaran segellades hermèticament i protegides de la pols, la humitat i altres factors que podrien contaminar-les. De fet, la humitat i la calor que s'acumula en moltes ocasions a les cuines és perjudicial per a la vida útil d'aquests ingredients.