Es pot reutilitzar l'oli d'oliva per fregir? Aquest és el més convenient

Un doctor en Ciència i Tecnologia dels Aliments revela les condicions ideals per aprofitar un producte que s'ha encarit molt

Oli reciclat
Oli reciclat | Mui.today
Redacció
24 d'octubre de 2024, 10:55

L'oli d'oliva és el màxim exponent de l'increment generalitzat de preus i la inflació global. L'escassetat de la collita d'oliva de les temporades passades, entre altres coses, fruit de la sequera ha fet que aquest producte bàsic s'hagi convertit en pràcticament un bé de luxe. Per això, moltes famílies han de buscar maneres de rendibilitzar-lo al màxim, com per exemple reutilitzant el que fan servir per fregir. Però, pot ser perjudicial per a la salut? Hi ha alternatives millors?

El doctor en Ciència i Tecnologia dels Aliments i enginyer tècnic agrícola Miguel Ángel Lurueña explica a Infosalus que la literatura científica assegura que, en condicions ideals, es podria reutilitzar fins a 20 vegades. Condicions com el control de la temperatura, amb determinats aliments que no embrutin gaire l'oli i filtrant-ho bé, quelcom poc habitual. Així, recorda que l'Agència Espanyola de Seguretat Alimentària (AESAN) recomana no reutilitzar l'oli, pel qual recomana minimitzar aquesta pràctica i mai superar els tres o quatre usos.

En canvi, proposa emprar altres tipus d'oli per fregir. Precisa que la diferència és que n'hi ha que són més aptes per sotmetre a altes temperatures i alhora són més barats, com l'oli de gira-sol. En aquest cas, és preferible l'oli de gira-sol alt oleic, amb un contingut més elevat d'àcids grassos monoinsaturats i encara més resistents a la calor, afegeix.