Un estudi confirma per primera vegada la vinculació d'un ingredient molt comú amb el càncer d'estómac

Investigadors de la Universitat Mèdica de Viena demostren que la sal afavoreix l'aparició i el desenvolupament de la malaltia

Un menjar popular al Parc Catalunya
Un menjar popular al Parc Catalunya | Juanma Peláez
Redacció
12 de maig de 2024
Actualitzat: 18 de juny, 11:49h

Tot i que la sal és imprescindible per a la vida, abusar-ne pot augmentar massa la tensió arterial, cosa que contribueix al risc d'infarts al cor o cerebrals, així com d'insuficiència cardíaca. Però els seus riscos no s'acaben aquí, una nova investigació confirma per primera vegada el vincle amb el càncer d'estómac i quantifica el risc de desenvolupar-lo.

Als països asiàtics, on els aliments rics en sal són populars, ja s'ha demostrat la relació entre l'alt consum i el càncer d'estómac. Ara, un estudi a llarg termini realitzat per MedUni Viena, a Àustria, ha demostrat que aquest risc també es reflecteix a les estadístiques del càncer a Europa. Com mostra l'anàlisi publicada recentment a la revista especialitzada Gastric Cancer, les persones que afegeixen freqüentment sal als seus aliments tenen al voltant d'un 40% més de probabilitats de desenvolupar càncer d'estómac que aquelles que no utilitzen el saler a taula.

Per arribar a aquesta conclusió, s'han analitzat dades de més de 470.000 adults de l'estudi britànic a gran escala UK-Biobank. L'equip de recerca dirigit per Selma Kronsteiner-Gicevic i Tilman Kühn, del Centre de Salut Pública de MedUni, va comparar els resultats de l'enquesta amb l'excreció de sal a l'orina i amb les dades dels registres britànics de càncer. Això va revelar que les persones que van dir que sempre o sovint afegien sal als seus aliments tenien un 39% més de probabilitats de desenvolupar càncer d'estómac durant un període d'observació d'uns 11 anys que aquells que mai o poques vegades afegien una mica extra de sal als seus aliments.

I és que el càncer d'estómac afecta cada vegada més persones joves. A la llista dels tipus de càncer més comuns a tot el món, ocupa el cinquè lloc. El risc d'aquesta malaltia tumoral augmenta amb l'edat, però les darreres estadístiques mostren un panorama preocupant, amb l'augment dels casos en adults menors de 50 anys.