Les pipes de gira-sol són una llavor nutritiva i energètica; una font de vitamina E, potassi, magnesi, fòsfor, àcid còlic, omega-3 i proteïnes. És un aperitiu, un menjar entre hores, molt popular entre bona part de la població. Però hi ha diversos vídeos virals en plataformes com TikTok que evidencien que el coneixement sobre com cal menjar-se-les no és gaire extens a l'estranger.
Fins i tot hi ha usuaris que la primera vegada es mengen la pipa sencera sense pelar-la. Sembla inversemblant, però no ho és. Per això, la sèrie de televisió Karambolage del canal Arte explica en un dels seus episodis els consells bàsics per afartar-se'n amb certa destresa.
Per començar, cal col·locar la pipa de cantell i situar la part més estreta de la closca entre les dents. Seguidament, s'ha de fer la força justa per obrir la clafolla i que, amb un lleuger impuls, el gra entri directament a la boca.
Un cop s'ha pogut mastegar i assaborir la pipa, la closca no s'escup! Es recomana dipositar-la en algun recipient o tirar-la a terra, sempre que després s'escombri. És habitual trobar residus de pipes en molts carrers de Catalunya.
A més, als beneficis nutritius d'aquesta llavor s'hi sumen avantatges emocionals. Alguns psicòlegs apunten que menjar pipes és un passatemps que pot ajudar a reduir l'estrès perquè és una acció monòtona i automàtica i que quan s'està acompanyat, pot evitar silencis incòmodes.