Un fenomen poc habitual: es poden menjar els ous que tenen dos rovells?

A causa de fluctuacions hormonals, les gallines poden alliberar dos òvuls gairebé simultàniament i això es tradueix en dues boles de color taronja

Imatge d'arxiu d'un paquet d'ous
Imatge d'arxiu d'un paquet d'ous
Redacció
25 de març de 2025, 20:45

L'ou és un dels aliments més complets de la dieta mediterrània pel seu alt contingut en proteïnes, vitamines i minerals. I una de les curiositats d'aquest aliment és el doble rovell, un fet poc habitual que pot sorprendre quan es trenca la closca. Però, què significa? És segur menjar-se'l? Bé, doncs de primeres cal dir que no han de saltar les alarmes més enllà del fet cridaner.

El fenomen del doble rovell es produeix quan una gallina allibera dos òvuls en lloc d'un. És més freqüent en gallines joves, perquè el seu sistema reproductiu encara està en procés de maduració, però també pot passar en les més velles. A causa de fluctuacions hormonals, poden alliberar dos òvuls gairebé simultàniament i això es tradueix en un ou amb dos rovells.

I sí, són totalment aptes per al consum, ja que aquesta anomalia no suposa cap alteració en la qualitat de l'ou. Aquest fenomen no està relacionat amb problemes de salut de la gallina ni amb males condicions de criança. Els ous amb doble rovell solen ser una mica més grans que els normals i es classifiquen freqüentment com a XL, amb un pes superior als 76 grams.

Encara que alguns productors els descarten perquè no compleixen amb estàndards comercials, aquests ous poden trobar-se en mercats especialitzats o botigues de productes orgànics. Al llarg de la història, diverses supersticions també han associat els ous de doble rovell amb moments especials, com ara casaments o naixements de bessons. Tot i que no hi ha fonament científic, moltes persones ho veuen com un senyal de bona sort.