Alimentació

Aquests són els ous que has d'evitar comprar al supermercat

Per triar correctament és important conèixer alguns detalls clau que poden marcar la diferència entre un producte fresc i un aliment que és millor no comprar

Publicat el 19 de març de 2025 a les 20:17

Els ous són un dels aliments indispensables en qualsevol cuina, ja que presenten un alt contingut nutricional i també una versatilitat que els fa vàlids per a tota mena d'elaboracions. No obstant això, a l'hora de comprar-los al supermercat no n'hi ha prou de fixar-se en el preu o en la categoria de l'envàs. Hi ha diversos factors que determinen la qualitat, frescor i seguretat dels ous, i no tots els que es troben als prestatges són una bona opció.

Per triar correctament, és important conèixer alguns detalls clau que poden marcar la diferència entre un producte fresc i un aliment que convé evitar. En primer lloc, cal tenir en compte que el color de la closca no influeix en la qualitat ni en el sabor. Per altra banda, alguns envasos inclouen l'etiqueta "Extra" o "Extrafrescos", la qual cosa indica que els productes han estat posats en venda en els nous dies següents a la posta d'ous, garantint la seva frescor.

Però, i quins són els ous que cal evitar comprar? En primer lloc, no són recomanables aquells que tinguin la closca bruta o directament esquerdada, ja que això augmenta el risc de contaminació bacteriana. Els productes que tinguin una data de consum propera tampoc són desitjables, ja que seran menys frescos que la resta. Per últim, si dubtem de les condicions en què s'han emmagatzemat els ous, amb canvis bruscs de temperatura, és millor no comprar-los.

Un dels dubtes més freqüents és si val la pena pagar més per ous ecològics o campers. L'Organització de Consumidors i Usuaris (OCU) apunta que, encara que aquests ous poden ser més cars, ofereixen una millor qualitat de vida per a les gallines i una alimentació més natural. Tot i això, en termes nutricionals, la frescor influeix més que el mètode de cria.