Un estudi desmenteix un mite sobre el consum de fruits secs

Investigadors de la Universitat de Carolina del Nord asseguren que aquest aliment no augmenta el risc de diverticulitis en dones, tal com s'havia dit històricament

  • Fruits secs, en una imatge d'arxiu -
Publicat el 06 de maig de 2025 a les 11:46

El consum regular de fruits secs, llavors i blat de moro ofereix nombrosos beneficis per a la salut. Aquests aliments són rics en greixos saludables, fibra, proteïnes vegetals, vitamines i minerals com el magnesi, el zinc o el ferro. Estudis han demostrat que incloure fruits secs i llavors a la dieta pot reduir el risc de malalties cardiovasculars, millorar el control glucèmic en persones amb diabetis tipus 2, i afavorir la salut cerebral i digestiva.

Ara bé, fins ara a la comunitat mèdica existia el dubte de si la seva ingesta dietètica augmenta el risc de diverticulitis en dones. Doncs mite desmentit: un estudi de la Universitat de Carolina del Nord, als Estats Units, ha examinat la ingesta de fruits secs i no ha trobat correlació entre el seu consum i el risc de diverticulitis.

L'estudi, publicat a Annals of Internal Medicine, és el primer que examina si certes dietes i ingestes d'aliments afecten la diverticulitis en dones. Els investigadors van estudiar dades de dones de 35 a 75 anys que van respondre qüestionaris de freqüència alimentària sobre diverticulitis i no tenien antecedents de malalties inflamatòries de l'intestí.

En la seva observació, els experts no van trobar associació entre la ingesta de fruita seca ni de fruita fresca i la diverticulitis. De fet, tot el contrari: els patrons de dieta saludable estudiats es van associar amb un risc menor de diverticulitis. Aquests resultats són significatius, ja que històricament s'ha dit que la ingesta de fruits secs, llavors i blat de moro és un desencadenant de la diverticulitis.