El formatge és un aliment d'un alt consum per la població d'arreu del món. A vegades s'ha titllat de perjudicial per a la salut pel nivell elevat de calories i la dificultat de digerir-lo. Ara bé, això és una falsa afirmació si es consumeix seguint les pautes de l'Organització Mundial de la Salut (OMS), que recomana ingerir-ne dues vegades per setmana. I és que aquest làctic proporciona diversos beneficis i, a més, determinats tipus ajuden a reduir el colesterol i és clau per al bon funcionament del fetge.
En una notícia a Journal des Femmes, l'hepatòleg de l'hospital Beaujon de França, Patrick Marcellin, va revelar diversos avantatges del consum de formatge. Són dels aliments que contenen més calci, que és essencial "per a la constitució i la força dels ossos i les dents, la coagulació de la sang i la conducció nerviosa". També afegeix que és molt bo "per a persones que tenen un fetge cansat o disfuncional". Segons un estudi publicat a la revista Nutrition, metabolism & cardiovascular diseases, es va comprovar que el consum de formatge millora el perfil lipídic sanguini i aconsegueix una reducció dels triglicèrids entre d'altres que redueix les probabilitats de malalties hepàtiques.
Però no tots els formatges són iguals i alguns són més favorables per mantenir una bona salut. En aquest sentit, Marcellin afirma que "és millor afavorir els formatges baixos en lípids". Alhora, exposa que el més beneficiós de tots és el formatge fresc de cabra o d'ovella. En aquest sentit, el Pecorino Romano és una gran opció. És produït al Laci, al centre d'Itàlia, una de les anomenades "zones blaves" del planeta, aquells indrets on l'esperança de vida és més elevada gràcies a les condicions meteorològiques, la gastronomia i l'estil de vida.