La fruita aliada del trànsit intestinal (i no és el kiwi)

Les cireres són riques en fibra i alcohols de sucre, compostos que poden tenir un efecte laxant

Nació
19 de febrer del 2024
Actualitzat el 01 de juliol a les 12:43h
Una parada del mercat de la Boqueria de Barcelona.
Una parada del mercat de la Boqueria de Barcelona. | Arxiu

Que menjar fruita és bo per a la salut és una certesa. I que algunes fruites són bones aliades del nostre sistema digestiu, també. Qui més qui menys sap que menjar kiwi suavitza el trànsit intestinal gràcies al seu alt contingut en fibra. Ara bé, no és l'única fruita útil en aquest àmbit.

Les cireres tenen propietats lleugerament laxants, principalment gràcies a dos dels seus components: la fibra soluble i alguns compostos com el sorbitol i el xilitol, anomenats alcohols de sucre. Es tracta d'un grup de compostos químics baixos en calories que succeeixen de forma natural en alguns aliments, segons el portal Health.

A diferència del que passa amb el sucre corrent, l'intestí no absorbeix els alcohols de sucre i, en canvi, provoca que el cos hi hagi de destinar més aigua. Així, les deposicions es fan més toves i provoca la contracció dels músculs que s'encarreguen del trànsit intestinal.

D'altra banda, les cireres també contenen molta fibra soluble, un altre element que pot incrementar la velocitat del moviment de les deposicions. Tot i que no en té tanta com altres fruites, si se'n mengen suficients, la concentració de fibres és alta com perquè l'efecte sigui notable, especialment en combinació amb l'aigua i els alcohols de sucre.