Les proteïnes són molècules orgàniques formades per aminoàcids que desenvolupen una funció essencial en el sistema immunitari, en el creixement muscular i el metabolisme dels greixos. Es troba principalment en la carn, el peix, els ous i els làctics en la versió animal, i en els llegums, els fruits secs, la soja i el blat en la versió vegetal. Existeix una gran evidència científica que una dieta rica en proteïnes ajuda a frenar l'envelliment cel·lular -a més de les funcions bàsiques-, però també que un excés podria augmentar el risc d'ateroesclerosi.
Així, quina és la quantitat recomanada de proteïna a ingerir cada dia? Científics del Centre d'Investigació sobre Nutrició Humana sobre l'Envelliment Jean Mayer, a Boston, han trobat que les dones que consumeixen nivells de proteïna vegetal superiors a la mitjana tenen un 46% menys de desenvolupar malalties cròniques com la diabetis tipus 2 i insuficiència renal. Al seu torn, investigadors de la Facultat de Medicina de la Universitat de Pittsburgh han descobert un mecanisme molecular mitjançant el qual l'excés de proteïnes a la dieta podria augmentar el risc d'ateroesclerosi.
El punt mitjà ideal és, segons la reconeguda dietista Azmina Govindji, de 55 grams diaris en els homes i 45 en les dones, dividits entre els diferents àpats. Ara bé, si es persegueix un objectiu de guany muscular, el consum s'eleva fins a l'1,2 grams per cada quilogram que es pesi. En aquests casos, però, cal vigilar per tal de no sobrecarregar els ronyons, sobretot si es pateixen problemes renals com la diabetis.
La quantitat de proteïnes que cal menjar cada dia, segons els nutricionistes
El consum d'aquestes molècules ajuda a envellir millor, tot i que l'excés podria augmentar el risc de patir malalties cardiovasculars
ARA A PORTADA
Publicat el 26 de febrer de 2024 a les 16:03
Actualitzat el 01 de juliol de 2024 a les 12:40
Et pot interessar
-
Alimentació L’aliat inesperat per envellir millor, segons un estudi amb 30 anys de dades
-
Alimentació Una copa de vi negre i un tros de xocolata cada dia? Una fórmula que la ciència avala per viure més
-
Alimentació Com fer una pizza deliciosa a una paella: el millor truc del cuiner Jordi Cruz
-
Alimentació Com fer la coca de Sant Joan a casa i triomfar amb aquestes postres tradicionals de Catalunya
-
Alimentació Aquesta és la recepta del plat humil que ha enamorat els paladars més exigents: no la coneixes
-
Alimentació La recepta que recomana Maria Nicolau per combatre la calor de l'estiu: «Fa passar la xafogor»