Les proteïnes són molècules orgàniques formades per aminoàcids que desenvolupen una funció essencial en el sistema immunitari, en el creixement muscular i el metabolisme dels greixos. Es troba principalment en la carn, el peix, els ous i els làctics en la versió animal, i en els llegums, els fruits secs, la soja i el blat en la versió vegetal. Existeix una gran evidència científica que una dieta rica en proteïnes ajuda a frenar l'envelliment cel·lular -a més de les funcions bàsiques-, però també que un excés podria augmentar el risc d'ateroesclerosi.
Així, quina és la quantitat recomanada de proteïna a ingerir cada dia? Científics del Centre d'Investigació sobre Nutrició Humana sobre l'Envelliment Jean Mayer, a Boston, han trobat que les dones que consumeixen nivells de proteïna vegetal superiors a la mitjana tenen un 46% menys de desenvolupar malalties cròniques com la diabetis tipus 2 i insuficiència renal. Al seu torn, investigadors de la Facultat de Medicina de la Universitat de Pittsburgh han descobert un mecanisme molecular mitjançant el qual l'excés de proteïnes a la dieta podria augmentar el risc d'ateroesclerosi.
El punt mitjà ideal és, segons la reconeguda dietista Azmina Govindji, de 55 grams diaris en els homes i 45 en les dones, dividits entre els diferents àpats. Ara bé, si es persegueix un objectiu de guany muscular, el consum s'eleva fins a l'1,2 grams per cada quilogram que es pesi. En aquests casos, però, cal vigilar per tal de no sobrecarregar els ronyons, sobretot si es pateixen problemes renals com la diabetis.
La quantitat de proteïnes que cal menjar cada dia, segons els nutricionistes
El consum d'aquestes molècules ajuda a envellir millor, tot i que l'excés podria augmentar el risc de patir malalties cardiovasculars
ARA A PORTADA
-
-
«Les persones que prenen beguda vegetal han d'escollir aquesta», el consell d'una nutricionista Redacció
-
Alerta per un dels torrons de moda d'enguany: aquestes marques són les que no hauries de comprar Redacció
-
Els comportaments que fan que Hisenda t'investigui, segons un extreballador de l'Agència Tributària Redacció
-
Publicat el 26 de febrer de 2024 a les 16:03
Actualitzat el 01 de juliol de 2024 a les 12:40
Et pot interessar
-
Alimentació
L'aliment imprescindible a la nevera d'Albert Adrià: «Sempre en tinc»
-
Alimentació
El truc d'una nutricionista per reduir els metalls pesants de la tonyina
-
Alimentació
Quin és el millor moment per salar la carn?
-
Alimentació
El truc del xef José Andrés per aconseguir un pop tendre i ben saborós
-
Alimentació
El truc infal·lible d'un xurrer perquè la xocolata tingui l'espessor perfecta
-
Alimentació
La xef Maria Nicolau, sobre el menjar dels hospitals: «Només els donem als malalts ganes de morir»
