El cistell de la compra passa per un bon moment. L'observatori de preus de l'Organització de Consumidors i Usuaris (OCU) mostra que els preus han baixat un 0,56% al maig i continua la tendència que ja es va marcar a l'abril. Ara bé, no tots els productes es comporten de la mateixa manera: n'hi ha que fins i tot pugen de preu i d'altres que baixen més que la mitjana.
L'observatori de preus de l'OCU analitza 101 productes bàsics del cistell de la compra amb les dades de vuit grans cadenes de supermercats. Una de les conclusions del maig és que els peixos són els aliments que han patit una baixada més evident, concretament amb uns preus un 4,04% més baixos que fa un mes.
Aprofundint encara més, el producte que més baixa de preu té grans beneficis per a la salut. Es tracta de les sardines, que aquest mes de maig són un 14% més barates que a l'abril. Es tracta d'un peix blau amb grans quantitats de vitamines B12, A i D, fòsfor o taurina, a més d'omega-3 -un gran protector del sistema cardiovascular- i calci, entre altres.
Encara que la sardina fresca es pot trobar a les peixateries tot l'any, és entre els mesos de juliol i novembre quan són més abundants i amb millors qualitats alimentàries, tot i que també existeix la versió en llauna, més còmode, assequible i fàcil de preparar.
Baixades i pujades de preu al supermercat
Més enllà de la sardina, l'informe de l'OCU també detalla els canvis de preu en els aliments. Els descensos més pronunciats del maig són als peixos, les begudes, la drogueria i la higiene o els productes del rebost. L'estudi de l'OCU analitza un centenar de productes que es troben a Alcampo, Carrefour, Dia, Mas, Ahorramas, Lidl, Mercadona i Supermercats El Corte Inglés.
Les categories que més s'han abaratit el maig són el peix (-4,04%), les begudes (-1,22%), la drogueria i la higiene (-1,12%) i els productes del rebost (-0,39%). Concretament, les baixades més importants són les sardines (-14%), l'enciam (-8%), el tomàquet (-4%), el pebrot verd (-3%), la poma (-3%) i l'oli d'oliva verge extra (-3%).
A l'altra banda, els productes que més han pujat de preu pertanyen als làctics (+1,26%), a la carnisseria i xarcuteria (+0,69%) i les fruites i verdures (+0,14%). Anant al detall, els productes amb un augment de preu més marcat són les llimones (+8%), l'amanida de bossa (+8%), el cafè molt (+7%), el formatge fresc (+5%), la pastanaga (+5%), la ceba (+3%) i les peres (+3%). L'OCU ha fet esment de la nova pujada del cafè molt, que acumula un increment del 24% des del desembre; mentre que el descafeïnat ha pujat un 19% al mateix interval de temps.
En aquest context, l'organització ha advertit que, tot i que les pujades dels preus s'han moderat els darrers mesos, el preu dels aliments continua sent un 35% més car que fa tres anys. Per això, ha reiterat la petició que es mantinguin les reduccions de l'IVA i que també s'apliquin a la carn i al peix, aliments que s'haurien de considerar bàsics amb IVA superreduït, segons l'entitat.