L'arròs blanc és un aliment que es menja habitualment a moltes llars catalanes. És considerat saludable, i s'inclou a la majoria de dietes. Ara, però, un estudi publicat a la revista British Medican Journal (BMJ), revela que la seva ingesta implica augmentar el risc de patir diabetis.
Segons la investigació, allò que converteix l'arròs en perillós pel pàncrees és la retirada del segó en el seu processament. El segó és la capa externa del gra de cereal, especialment la pellofa o la closca i fa funcions de regulador de l'índex glucèmic. Es retira per evitar que l'arròs s'oxidi o s'enrancí amb el pas dels mesos.
Així doncs, sense el segó, el consum habitual d’arròs blanc provoca un augment significatiu de la glucosa i la insulina en sang, un efecte que recau especialment sobre el pàncrees, l’òrgan responsable de segregar aquesta hormona.
Amb el temps, aquesta sobrecàrrega pot fer que disminueixi la capacitat de produir insulina en quantitats suficients. Aquesta disfunció afavoreix l’aparició de la hiperglucèmia i altres trastorns metabòlics que poden derivar en malalties com la diabetis.
L'estudi posa èmfasi que en el cas de l'arròs integral aquest risc no existeix. Bàsicament perquè no se li extreu el segó. Les dades presentades són que en l'arròs blanc cada ració de 158 grams/dia s'associa amb un 13% més de risc de patir diabetis que en el cas de l'arròs integral.