L'OCU adverteix: alerta quan compris formatges al supermercat

  • El formatge a talls, sovint, no té la qualitat esperada -
Publicat el 12 d’abril de 2025 a les 21:09

Un dels aperitius més consumits arreu és el formatge. Se'n ven de totes les maneres, formes, gustos i textures. Els supermercats li dediquen neveres senceres i no paren d'innovar amb noves versions o productes perquè els consumidors gaudeixin. De fet, l'Organització de Consumidors i Usuaris n'ha comptat més de 150 varietats venudes a les cadenes alimentàries de tot l'Estat.

En el cas del formatge a talls, un dels més populars, utilitzat per preparar entrepans o fos per acompanyar hamburgueses, es tracta d'un producte còmode que molt sovint no té la qualitat esperada. Així ho ha destacat l'OCU en un informe recent, en el qual ha apuntat quines són les pitjors marques de formatge a talls del supermercat. 

De fet, l'organització ha advertit els usuaris: no tots els productes que comprem a talls com si fossin formatge ho són realment. Així, és important fixar-se bé amb l'etiqueta, ja que és probable que comprem un ultraprocessat ple d'additius, greixos vegetals o midó, en lloc de formatge de veritat.

Algunes marques, apunten des de l'OCU, juguen amb el llenguatge i les aparences per colar productes que poc tenen a veure amb allò que ens pensem que mengem. Per tant, és fonamental saber llegir les etiquetes i poder distingir els bons formatges d'aquells productes que simplement imiten ser-ho. 

Falsos formatges

Algunes marques presenten els productes com a "especial per gratinar" o "talls sabor mozzarella" o "fos tipus cheddar", sense mencionar el formatge real en cap punt de l'embalatge. Un autèntic formatge, doncs, només necessita pocs ingredients: llet pasteuritzada, quallada, ferments làctics i sal. També pot contenir clorur de calci i lisozim com a conservants naturals, però res més. 

Les marques pitjor valorades per l'OCU

L'OCU posa al capdavant del rànquing de les pitjors marques aquelles que fabriquen productes tipus "fos" o "per gratinar". Entre els pitjor valorats es troben els productes que no es poden dir formatge per la composició que tenen. 

Per ara encara no s'ha publicat una llista completa de noms concrets, tot i que ha traspassat informació que moltes marques blanques i alguns productes de primeres marques han estat assenyalats pel baix contingut en formatge real i la presència d'ingredients afegits que abarateixen el producte.