Cada cop és més habitual trobar plats preparats als prestatges dels nostres supermercats de confiança. I també cada cop és més habitual que, si no tenim temps de preparar-nos la carmanyola casolana, anem al supermercat a buscar una d'aquestes preparacions que ens ajuden a sortir del pas.
Ara bé, la majoria d'aquests plats preparats contenen additius perquè es conservin bé durant alguns dies a les neveres del supermercat i això fa que no siguin tan saludables com els que ens fem a casa. És per això que l'Organització de Consumidors i Usuaris (OCU) analitza sovint els plats per sentenciar quin és el rànquing.
L'últim analitzat són les mandonguilles en salsa que, tal com passa a casa, cada supermercat elabora de manera diferent. Algunes, amb tomàquet, altres amb pèsols i patata, però també algunes sense guarnició. "El que més les diferencia és que unes estan bones i altres no", assenyala l'organització.
Quines ha analitzat? Les escollides són les del Mercadona, Eroski, Dia, Emcesa, Carrefour i El Corte Inglés, totes amb una alta quantitat d'additius com colorants, aromes, lectines, dextrosa, midó i molts altres. Només unes no els incorporen.
Les mandonguilles amb tomàquet i patates del Dia són les que més han agradat pel seu sabor als experts de l'ONU i han obtingut la millor puntuació. "Entenem per casolanes les que són menys industrials, és a dir, les mandonguilles elaborades amb menys additius i ingredients industrials", expliquen.
Un altre punt a tenir en compte és la quantitat de sal. En aquest sentit, l'organització alerta que la majoria dels productes analitzats en tenen "quantitats exagerades": "Les recomanacions nutricionals diuen que no convé prendre més de 5 grams de sal al dia i aquests plats en tenen 3,6 per envàs", assenyalen.