Dieta i prevenció de la demència. Un nou estudi de l'Universitat Manoa de Hawaii revela una relació directa entre aquests dos factors. La dieta MIND es basa en la ingesta de verdura i la reducció del consum de carn i l'estudi estableix que aporta beneficis a qualsevol edat.
La dieta MIND combina la dieta mediterrània i la dieta DASH (Enfocaments dietètics per aturar la hipertensió). A la pràctica això vol dir menjar principalment verdura, cereals, fruits secs, fruits vermells i oli d'oliva. La dieta també recomana menjar peix un cop a la setmana i prendre una copa de vi al dia. D'altra banda, per seguir la dieta MIND cal reduir el consum de carn, menjar ràpid, dolços i formatge.
L'estudi s'ha presentat a NUTRITION 2025, la principal reunió anual de la Societat Nord-americana de Nutrició que es va cel·lebrar del 31 de maig al 3 de juny a Orlando. Segons l'estudi, la dieta MIND presenta una relació més sòlida i consistent amb la reducció del risc de demència que altres dietes saludables. Aquesta relació beneficiosa s'observa de manera similar entre grups de joves i grans, cosa que suggereix que adoptar la dieta té beneficis a qualsevol edat.
Els investigadors han analitzat dades de gairebé 93.000 adults nord-americans que tenien entre 45 i 75 anys a l'inici de l'estudi i més de 21.000 van desenvolupar Alzheimer o demències. Els resultats també han demostrat que les persones que van millorar la seva adherència a MIND al llarg de 10 anys (incloent-hi els que no van seguir la dieta al peu de la lletra al principi) van tenir un 25% menys de risc de demència en comparació amb els que van disminuir la seva adherència.
Altres beneficis de la dieta mediterrània
Seguir una dieta mediterrània hipocalòrica i practicar activitat física de forma regular també aporta altres beneficis. Segons un estudi liderat per la Universitat Rovira i Virgili (URV) que recull la revista científica JAMA Network Open mitiga el deteriorament de la salut dels ossos en adults grans, sobretot de les dones amb síndrome metabòlica.
La recerca ha fet seguiment a 924 homes i dones, d'entre 55 i 75 anys, amb sobrepès o obesitat i síndrome metabòlica, durant tres anys. La investigació forma part del projecte PREDIMED-Plus, un assaig clínic multicèntric pioner que avalua l'impacte de l'estil de vida en la prevenció de malalties cardiovasculars i la pèrdua de pes en els adults grans.