La pasta típica d'un dels punts del món amb més esperança de vida

Aquest aliment ric en fibra i proteïna combina llegums i diferents verdures i és habitual de la gastronomia de l'illa de Sardenya

Un plat de «pasta e fagioli»
Un plat de «pasta e fagioli» | Wikimedia Commons
Redacció
25 de setembre de 2024, 12:04

Un dels àmbits que més criden l'atenció dels investigadors és la longevitat. No hi ha una recepta concreta que digui allò que s'ha de menjar per augmentar l'esperança de vida, però diversos estudis apunten a una sèrie d'aliments que poden contribuir a reduir el risc de patir malalties vinculades a l'edat.

En l'àmbit demogràfic, hi ha una denominació de "zones blaves" a aquells punts del món en què les persones tenen una longevitat elevada. Un d'aquests espais amb una esperança de vida més elevada és Sardenya, i una pasta típica d'aquesta illa podria ser un dels aliments clau en la salut dels seus habitants.

Qui ho explica és el doctor Giovanni Mario Pes, professor de la Universitat de Sàsser i que lidera un equip d'investigadors que estudien les claus de la longevitat de les persones. Més enllà de factors genètics, d'activitat física o de l'entorn, els aliments són una part important a l'hora de portar una dieta que sigui adequada per a prevenir malalties cròniques o vinculats a òrgans essencials del nostre cos. En aquest sentit, un dels aliments que es menciona és la coneguda com a pasta e fagioli sarda.

La base d'aquest aliment són els llegums, com per exemple les mongetes, que són una gran font de fibra, proteïna i carbohidrats complexos d'absorció lenta. Aquesta pasta es combina amb els llegums i amb altres aliments com la ceba, l'api, el carabassó, l'all o el tomàquet, a més de caldo de verdures o formatge. Els productes de proximitat són una altra de les claus de la longevitat.