El panga prové del riu Mekong del Vietnam, un dels més llargs i contaminats del planeta, tot i que el país on més es consumeix és Espanya. El preu assequible el converteix en una opció atractiva per a moltes famílies, però diversos estudis alerten que presenta nivells de mercuri elevats amb efectes perjudicials per a la salut.
Per exemple, una investigació de la Universitat de La Laguna, a Tenerife, va evidenciar el 2018 que el consum continuat de panga exposa les persones a nivells superiors als permesos d'aquest metall pesant. I és que es tracta d'un peix omnívor i depredador final que viu en aigües afectades per la presència de pesticides i altres compostos químics que s'empren en els cultius d'arròs, així com per la desforestació.
Al seu torn, l'Associació Espanyola de Pediatria (AEP) assegura que el consum és segur, ja que tot i que pot arribar a contenir 0,5 mil·ligrams de mercuri per cada quilogram, no supera el límit legal d'1 mil·ligram. Ara bé, l'AEP recomana substituir el panga per alternatives com el llenguado o el lluç.