Per què quan congelem el pa es torna 10 vegades més saludable?

Una experta assenyala els beneficis d'aquesta tècnica per la microbiota

Un pa de xapata, en una imatge d'arxiu
Un pa de xapata, en una imatge d'arxiu | Freepik
Redacció
15 de gener de 2025, 17:35

Si vius sol, sabràs que menjar-te un pa de mig abans que s’endureixi pot ser una odissea. Si no vols renunciar a menjar un pa de qualitat, una de les opcions més esteses és posar-lo al congelador. Hi ha qui n'és escèptic, perquè considera que el pa pot perdre propietats, però la realitat és que aquest mètode no només allarga la vida útil de l'aliment, es recomana consumir-lo durant les quatre setmanes següents, sinó que, a més a més, és 10 vegades més saludable.

Segons explica la doctora Karen Alarcón, gastroenteròloga Enoscopista, quan es congela el pa, la microbiota que n'obtenim és de molta més qualitat: "Aquest petit canvi fa que el pa es torni 10 vegades més saludable". La base d'aquesta potenciació ha de ser un pa de qualitat i amb una massa mare sòlida, això sí. Alarcón explica que quan l'escalfem per descongelar-lo, part dels carbohidrats es converteixen en fibra prebiòtica, molt més beneficiosa per la microbiota com per regular la glucosa a la sang.

Tot i així, recorda que no tots els pans es poden congelar. Si el cereal és integral, és preferible mantenir-lo a temperatura ambient i pot arribar a durar una setmana, per exemple. Altres factors a considerar és si el pa està tallat o no. Si és possible, la millor manera de guardar-lo és ja tallat i en una bossa de plàstic a la nevera o al congelador.