Catalunya és una gran productora de vi gràcies a les 12 denominacions d'origen escampades arreu del país. Tot i que la cervesa és la beguda alcohòlica més consumida, el vi també té molta importància i no pot faltar a les cartes de bars i restaurants.
De la mateixa manera que passa amb altres aliments i begudes, la inflació ha obligat els propietaris dels establiments a apujar el preu de gairebé tot el que serveixen als clients. Així, el preu d'una copa de vi ha variat molt en els últims anys: abans era possible trobar-les per dos o tres euros i ara es poden pagar, les més barates, per gairebé el doble.
Els establiments compren, a preu especial de restauració, les botelles de vi que posteriorment serviran als clients a copes. Si amb la venda de la botella sencera ja es treu un bon benefici -gairebé sempre es venen almenys el doble de cares del que els han costat-, amb el vi a copes és possible rascar encara més benefici.
Com a mínim, els restaurants i bars poden servir sis copes de vi d'una botella de mida normal, és a dir, de 75 cl. Fins i tot alguns cambrers experts, amb molta trajectòria, poden servir fins a set copes en una única botella, si controlen bé les mesures de cada copa. Això implica que els marges de benefici són força grans per als establiments.